09.12.2008. / 13:41

Autor: Katarina Zorić

Hrvatska udruga banaka

Banke spremne pomoći građanima u krizi

Bohaček je pozvao građane u nevolji da dođu u banku kako bi se dogovorili o reprogramu dugova, a banka će im, kako je rekao, ovisno od slučaja do slučaja izlaziti u susret.

Predsjednik Hrvatske udruge banaka Zoran Bohaček izjavio je danas u Saboru da će banke izlaziti ususret onima koji ostanu bez posla ili se na drugi način nađu u situaciji da ne mogu vraćati dugove.
"U slučaju crnog scenarija, banke će izlaziti ususret građanima, jer je i bankama stalo da se dugovi vrate, pa makar i za duže vrijeme i po nižim kamatama", rekao je Bohaček.

Pozvao je građane u nevolji da dođu u banku kako bi se dogovorili o reprogramu dugova, a banka će im, kako je rekao, ovisno od slučaja do slučaja izlaziti u susret.

Bohaček je odbacio tvrdnje predsjednika Odbora za financije Gorana Marića iz HDZ-a koji je banke prozvao da nisu društveno odgovorne, odnosno da nisu spremne podnijeti svoj dio krize, da ne žele kreditirati gospodarstvo te da dižu kamate, unatoč 15-16 milijardi viška likvidnosti zbog spuštanja stope pričuve i porasta štednje.

Marić je, na sjednici Odbora, bankama poručio kako bi se trebali ugledati u talijanske ili britanske banke, koje su na godinu dana zamrznule povrat kredita socijalno ugroženim građanima, odnosno koje po nižim stopama kreditiraju gospodarstvo.

Bohaček je novinarima nakon sjednice objasnio da je takvo što nemoguće bez državnih subvencija. "Banke rade po strogim pravilima HNB-a i ne mogu neodgovorno posuđivati novac. Što biste rekli kad biste došli u banku dići svoju ušteđevinu, a banka vam odgovori, ne možemo to učiniti, jer smo posudili vašem kolegi, koji nije vratio", rekao je Bohaček.

Također je odbacio i tvrdnje da su banke zaradile na povećanim kamatama, ističući da je rast kamata i manji nego što se moglo očekivati. Naglasio je i da su kamate u Hrvatskoj rasle sporije od onih koje banke plaćaju za svoje zaduživanje u inozemstvu.

Odbor za financije podržao je danas Vladin prijedlog državnog proračuna za 2009., a svoje protivljenje najavila je oporba koja je nezadovoljna jer planirani deficit nije usmjeren prema gospodarstvu. U oporbi su uvjereni i da se u krizi neće moći ostvariti planirano povećanje proračunskih prihoda od PDV-a i poreza na dobit.

Vezane vijesti

Kineski apel Europi

Kineski apel Europi

Zemlje eurozone koje su zaglibile u dužničku krizu "moraju još više imati na umu da su na istom brodu", ocijenila je u subotu agencija Xinhua, uoči… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika