09.12.2008. / 14:18

Autor: Katarina Zorić

Afera Dragulji

"Zagorec odnio dragulje i imao neograničen pristup državnoj blagajni"

Na pitanje zašto Zagorčeva nedjela nije prijavila ranije kazala je da je primala prijetnje zbog kojih se bojala za sebe i svoju obitelj te da je bilo mnogo osoba koje su znale za razne malverzacije iz tog razdoblja, a nije im palo napamet progovoriti

Bivša Zagorčeva tajnica Snježana Šiprak, danas je na zagrebačkom Županijskom sudu ponovila optužbe da je bivši pomoćnik ministra obrane Vladimir Zagorec  odlazeći s dužnosti 2000. odnio dvije torbe s draguljima te da je kao ključni čovjek za nabavu oružja imao neograničen pristup državnoj blagajni i niz drugih pogodnosti.

"Zagorec je imao diplomatsku putovnicu, ovlaštenje da podiže novac, otvara granice kako bi se preko njih bez carine prenijelo oružje, a sve do 1996. Državna revizija nije imala pristupa tvrtki RH Alan kojoj je bio na čelu", ispričala je krunska svjedokinja koja je na suđenju za otmicu Zagorčeva sina, zajedno s Hrvojem Petračem, progovorila o aferi dragulji.

Dodala je da je sva ovlaštenja Zagorec imao po odobrenju tadašnjeg ministra obrane Gojka Šuška te da je u Upravnom odboru RH Alana bio i ministar financija pa je nesmetano mogao dolaziti i do velikih gotovinskih iznosa državnog novca.

Ponovila je da je dvije pilotske torbe s raznim vrstama dragulja donio njemački trgovac oružjem Josef Rothaichner kao polog za pet milijuna američkih dolara koje je preuzeo za nabavu oružja. "Ta se transakcija razlikovala od ostalih jer u drugim slučajevima Ministarstvo obrane nije davalo polog. Osim toga, Zagorec nije želio potpisati da je trgovcu predao novac, pa se na zapisniku nalazi samo Rothaichnerov potpis", rekla je Snježana Šiprak.

"Kako za razliku od ostalih transakcija taj novac nije bio pokriven nikakvom narudžbom, Zagorec je ustvrdio da je namijenjen kupnji raketnog sustava S-300 koji je u konačnici trebao stajati 200 milijuna dolara. Dio od te svote trebao se platiti gotovinom, a dio hrvatskim hotelima", kazala je svjedokinja. Ustvrdila je da je jednom za potrebe tadašnjeg VONS-a čak pripremila govor kojim je ministar Šušak trebao opravdati kupnju tog raketnog sustava.

Svjedokinja je također rekla da je Zagorec u sefu u svom uredu, osim spornih dragulja, držao i veće gotovinske iznose koji su datirali još iz 1991. Dio tog novca koristio se za razna plaćanja nekadašnjoj Hrvatskoj izvještajnoj službi (HIS), američkom veleposlanstvu ili za druge svrhe poput obrane haškog osuđenika, generala Tihomira Blaškića. U sefu je čuvao i posebno izrađeno prstenje, kao i svoja odlikovanja kojih je imao najviše u Hrvatskoj.

Napomenula je da je Zagorec odnio gotovo svu dokumentaciju vezanu uz nabavu oružja, osim za sam početak rata. U jednom joj je razgovoru, kako kaže, povjerio da je sva potrebna dokumentacija u stanu njegova prijatelja i suradnika na Pantovčaku.

Time je pobila iskaz jučerašnjeg svjedoka Josipa Fereka koji je kazao da je dio dokumentacije preuzeo iz Privredne banke i dostavio u njen ured. Lažnom je nazvala i Ferekove tvrdnje da je dvije pilotske torbe, nakon smjene vlasti 2000. odnio u njen stan.

Za Fereka je kazala da je Zagorčev kum, s kojim je ostao u prijateljskim, ali i poslovnim odnosima i nakon odlaska iz MORH-a. "Za 500 eura mjesečno radio je pomoćne poslove kao što su pranje automobila, mijenjanje guma i slično", ustvrdila je Šiprak.

Na pitanje zašto Zagorčeva nedjela nije prijavila ranije kazala je da je primala prijetnje zbog kojih se bojala za sebe i svoju obitelj te da je bilo mnogo osoba koje su znale za razne malverzacije iz tog razdoblja, a nije im palo napamet progovoriti.

"O draguljima sam progovorila tek kada mi je na suđenju za otmicu Zagočeva sina o tome postavljeno pitanje koje je sudsko vijeće odobrilo. Da sam to učinila ranije sebe i svoju obitelj dovela bih u smrtnu opasnost", rekla je svjedokinja. Dodala je da je nakon toga pozvana na razgovor u Državno odvjetništvo s kojim i danas surađuje na otkrivanju nepravilnosti u nabavi oružja.

Zagorčev odvjetnik Zvonimir Hodak prigovorio svjedočenju Snježane Šiprak, ustvrdivši da je izrekla niz neistina i stvari koje sa samim slučajem nemaju nikakve veze, poput one da revizija nije imala pristup glavnoj državnoj tvrtki za nabavu oružja.

U nastavku suđenja tijekom poslijepodneva trebao bi svjedočiti i posrednik u nabavi vojne opreme Vladimir Lasić.

Vezane vijesti

Zagorec premješten u zatvor u Glinu

Zagorec premješten u zatvor u Glinu

Bivši general i pomoćnik ministra obrane Vladimir Zagorec, osuđen na sedam godina zatvora zbog krađe dragulja iz MORH-a, premješten je iz zagrebačkog… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika