09.12.2008. / 15:42

Autor: Petra Horvat

Sumnja u korupciju

HND zatražio provođenje istrage na HTV-u

Tvrdnja je HND-a da pojedine PR agencije i neki zaposlenici HTV-a ostvaruju ilegalnu dobit

Hrvatsko novinarsko društvo (HND) danas je zatražilo da Državno odvjetništvo i policija hitno istraže sumnje o korupciji i navodnoj prodaji programskog prostora na Hvatskoj televiziji (HTV). Tvrdnja je HND-a da pojedine PR agencije i neki zaposlenici HTV-a ostvaruju ilegalnu dobit.

"HND zahtijeva da spomenute institucije učinkovito istraže navedene sumnje, tako da, kao u prijašnjim slučajevima, ne bi sve ostalo na međusobnu prozivanju zaposlenih na HTV-u i nagađanjima bez dokaza. Što se tiče internih kažnjavanja na HTV-u, inzistiramo da se cijela priča ne zaustavi na dežurnom 'pedru', koji će biti obješen po hitnu postupku, te da oni koji su najodgovorniji za stanje na HTV-u ne ostanu skriveni iza autoriteta svojih dužnosti", priopćio je HND, a prenijela Hina.

U priopćenju HND poziva Upravu i Programsko vijeće HRT-a da o tom, te o problemu cenzure pristupe s najvećom ozbiljnošću. "Pozivamo i da se hitno zaustavi očito srozavanje kvalitete programa javne televizije", stoji u priopćenju.
Istaknuto je i da HND već godinama upozorava na problem korupcije, te da se o toj temi govorilo i na prošloj Skupštini HND-a, te na Danima novinarstva u Opatiji, prije izbijanja afere s navodnom kupnjom gostovanja gradonačelnika Slavonskog Broda u emisijama HTV-a.

Mirko Duspara, gradonačelnik Slavonskog Broda, priznao je da je PR agenciji Moira platio 58 tisuća kuna za gostovanje u programu javne nacionalne televizije. Nakon tog priznanja, Jozo Kapović, uredik emisije Brisani prostor u kojoj je Duspara gostovao, suspendiran je. U obrazloženju njegove suspenzije navedeno je da je tema emisije obrađena jednostrano.

Duspara je kasnije demantirao sam sebe zanijekavši da je plaćao svoja gostovanja na HTV-u. Tvrdio je da je njegova prvotna izjava krivo protumačena, te da nema ništa prijeporno u ugovoru koji je potpisao s PR agencijom. "To sam učinio isključivo kako bi probio medijsku blokadu na nacionalnoj razini", rekao je.

Dinko Cvitan, ravnatelj USKOK-a, potvrdio je da se provodi istraga u vezi izjave gradonačelnika Slavonskog Broda.

Vezane vijesti

'Fiolićev iskaz nije došao iz USKOK-a'

'Fiolićev iskaz nije došao iz USKOK-a'

USKOK je danas kao neistinite odbacio navode objavljene u medijima po kojima je Državno odvjetništvo plasiralo u javnost informaciju iz navodnog… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika