09.12.2008. / 18:54

Autor: Petra Horvat

Iz strane novinske agencije

Reuters: 'Daljnji deficit proračuna prijeti poslovima u Hrvatskoj'

Analitičari kažu, prenosi Reuters, kako će gospodarski rastu u Hrvatskoj u 2009. pasti s ovogodišnjih 3,5 na oko 2 posto, što će ugroziti velik broj poslova

Novinska agencija Reuters je objavila članak o ekonomskoj krizi u Hrvatskoj naslova  "Hrvatska pokušava srezati proračunsku rupu nakon kritika" u kojem navodi kako bi daljnji deficit proračuna mogao biti opasnost po poslove.

"Vlada je ustanovila Ekonomsko vijeće da bi pokušala naći načine za smanjenje deficita proračuna za 2009. godinu", navedeno je u članku. Reuters se poziva na izvor iz Vlade koji je ustvrdio da hrvatska Vlada pokušava revidirati proračun, vidjeti mogu li se nači načini za rezanje potrošnje da bi smanjili opći deficit. "Vlada će tada poslati amandmane na proračun u parlament", stoji u članku.

Reuters je naveo kako je Vlada namjeravala u potpunosti izbrisati proračunski deficit, s ovogodišnje razine od 1,3 posto BDP-a, ali kako su taj plan osujetili nemogućnost dogovora oko zamrzavanja plaća sa sindikatima javnog sektora, kao i visoki troškovi zdravstvene reforme.

Hrvatska je uspjela, navodi Reuters i prenosi Index.hr, prebroditi prvi udar globalne financijske krize zbog solidne likvidnosti, ali analitičari kažu kako će gospodarski rastu u 2009. pasti s ovogodišnjih 3,5 na oko 2 posto, što će ugroziti velik broj poslova.

Prema navodu istog medija, Hrvatska ima visok vanjski dug od oko 90 posto BDP-a, deficit na tekućem računu platne bilance od oko 10 posto BDP-a, dug se kreće oko 8 milijardi eura, a rok povrata duga je 2009.

Pročitajte što je aktualni Nacional objavio o ekonomskoj krizi u Hrvatskoj i potezima vlasti.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika