10.12.2008. / 09:20

 

Smanjen deficit

Zdravstvu dvije milijarde kuna manje?

Novim bi se prijedlogom proračuna, sada nadopunjenim amandmanima, financije mogle okrenuti i Hrvatskoj banci za obnovu i razvitak, te posljedično gospodarstvenicima koji s HBOR-om posluju

Nakon intervencije eknomskih stručnjaka na novi prijedlog zakona o proračunu za 2009. godinu, koji su jučer nastojali pronaći načine za smanjivanje rashoda, deficit za nadolazeće razdoblje mogao bi biti nešto niži od prije projiciranog, koji je iznosio 1,6 posto BDP-a. Taj bi se postotak prema nekim procjenama mogao smanjiti na 0,5 posto. Naum koji stoji iza cjelokupne priče, jest nastojanje ekonomskih stručnjaka i gospodarstvenika da umanje zaduženje države od 4,2 milijarde dolara, te time olakšaju cjelokupnu situaciju za gospodarsku stabilnost u nadolazećoj godini, jer je po mnogima prvi prijedlog po tom pitanju bio neprihvatljiv.

Uža grupa stručnjaka koja je radila na jučerašnjem 'pročešljavanju' proračuna, a s tim bi trebala nastaviti i danas, dolazi iz sastava nedavno formiranog Ekonomskog vijeća, a riječ je o Damiru Kuštraku, Mladenu Vedrišu, Željku Lovrinčeviću, Sandri Švaljek, Žarku Miljenoviću te Darku Tipuriću. Prve procjene govore kako će racionalilzacija prvotne zamisli o znatno većem deficitu, obuhvatiti sektor zdravstva, jer je zaključeno da bi se upravo na resoru ministra Darka Milinovića, koji je u procesu reforme, moglo uštedjeti 1,5 do 2 milijarde kuna.

Reforma zdravstva pritom neće biti ugrožena, ističu upućeni u tematiku, već će se vjerojatno još malo pričekati s plaćanjima nekih dugova. To se prvenstveno odnosi na bolnice, koje do sada primjerice u knjigama nisu deklarirani kao proračunski deficiti. No, resor zdravstva ne predstavlja jedinu platformu na kojoj bi se mogla napraviti znatnija ušteda. Prema procjenama ekonomskih stručnjaka, ušteda bi se mogla napraviti preko kapitalnih izdataka.

U konačnici najavljenim izmjenama proračuna, koji će se dodatno revidirati, država bi mogla uštedjeti i do 3 milijarde kuna. U obzir se po ovom pitanju uzimaju i infrastrukturni projekti,jer će država od nekih vjerojatno morati odustati. Intervencijom ekonomskih stručnjaka u proračunu, koji su pronašli dostatnog prostora za kresanje troškova, Vlada je očigledno jednim dijelom ipak izašla u susret sindikatima, a posebice poslodavcima, jer odlukom o deficitu gospodarstvo je postalo dodatno ugroženo. Novim bi se prijedlogom proračuna, sada nadopunjenim amandmanima, financije mogle okrenuti i Hrvatskoj banci za obnovu i razvitak, te posljedično gospodarstvenicima koji s HBOR-om posluju.

Vezane vijesti

'Nemate pravo čuvati svoja radna mjesta'

'Nemate pravo čuvati svoja radna mjesta'

Savez samostalnih sindikata Hrvatske obrušio se na Vladu zbog odredbe kojom bi se političari nakon saborskog odnosno ministarskog mandata mogli… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika