10.12.2008. / 09:44

 

Govor predsjednika Mesića

Vijeće sigurnosti UN-a poziva na udvostručenje napora protiv terorizma

"Vijeće sigurnosti, duboko zabrinuto zbog nastavka terorističkih napada diljem svijeta poziva sve države članice UN-a da obnove stupanj solidarnosti koji je iskazan nakon tragičnih događaja 11. rujna 2001. te da udvostruče napore u rješavanju problema globalnog terorizma", istaknuo je Mesić na kraju cjelodnevne tematske rasprave o terorizmu

Predsjednik Stjepan Mesić izrazio je jučer u predsjedničkoj izjavi Vijeća sigurnosti, duboku zabrinutost zbog nastavka terorističkih napada diljem svijeta i pozvalo članice UN-a na obnovu solidarnosti i jačanje napora na suzbijanju globalnog terorizma.

"Vijeće sigurnosti, duboko zabrinuto zbog nastavka terorističkih napada diljem svijeta poziva sve države članice UN-a da obnove stupanj solidarnosti koji je iskazan nakon tragičnih događaja 11. rujna 2001. te da udvostruče napore u rješavanju problema globalnog terorizma", istaknuo je Mesić na kraju cjelodnevne tematske rasprave o terorizmu. Vijeće je istaknulo "središnju ulogu UN-a u globalnoj borbi protiv terorizma" i pozvalo države da pristupe međunarodnim konvencijama vezanim uz terorizam.

Također, ističe se da su promicanje i zaštita ljudskih prava te vladavina prava, ključni za djelotvornu protuterorističku strategiju, a države se poziva da usklade mjere za suzbijanje terorizma sa svojim međunarodnopravnim obvezama, 'osobito onim koje se odnose na ljudska prava, prava izbjeglica i humanitarno pravo'. Tema "Prijetnje međunarodnom miru i sigurnosti izazvane terorističkim djelima", koju je Hrvatska kao predsjedatelj Vijeća sigurnosti UN-a u prosincu odabrala za mjesečnu tematsku raspravu, pobudila je znatan interes članica UN-a, pa je u njoj sudjelovalo ukupno 47 zemalja, 15 članica Vijeća sigurnosti i 32 članice UN-a, prenosi Hina.

Vezane vijesti

'Nikolić - četnički vojvoda ili redizajnirani predsjednik?'

'Nikolić - četnički vojvoda ili redizajnirani predsjednik?'

Uoči inauguracije Tomislava Nikolića na mjesto predsjednika Srbije, novosadski Dnevnik objavio je osvrt bivšeg predsjednika Hrvatske Stjepana Mesića… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika