10.12.2008. / 10:42

Autor: Katarina Zorić

EU

Slovenija će upotrijebiti veto na hrvatske pregovore ako ne dođe do rješenja

U razgovoru za večernju emisiju Odmevi Slovenske televizije Žbogar je podsjetio da je do pristupne konferencije na kojoj pod predsjedanjem Francuske Hrvatska želi ubrzati pristupne pregovore otvaranjem deset i zatvaranjem pet poglavlja, ostalo malo vremena te da je riječ o kompliciranim pravnim pitanjima koje bi francusko predsjedništvo do tada moralo riješiti

Slovenija i francusko predsjedništvo Europske unije na dobrom su putu da se nađe rješenje za nastavak pristupnih pregovora Hrvatske s EU-om, ali za uspjeh nema jamstva, izjavio je slovenski ministar vanjskih poslova Samuel Žbogar. Dodao je da će Slovenije upotrijebiti veto na hrvatske pristupne pregovore ako do rješenja ne dođe.

U razgovoru za večernju emisiju Odmevi Slovenske televizije Žbogar je podsjetio da je do pristupne konferencije na kojoj pod predsjedanjem Francuske Hrvatska želi ubrzati pristupne pregovore otvaranjem deset i zatvaranjem pet poglavlja, ostalo malo vremena te da je riječ o kompliciranim pravnim pitanjima koje bi francusko predsjedništvo do tada moralo riješiti.

Žbogar je rekao da je na francuski prijedlog o rješenju spora oko navodnog prejudiciranja granice u pristupnim dokumentima, kako zastoj tumači Ljubljana, Slovenija uputila drugi prijedlog, odnosno da je u procesu razmjena pisama koja bi trebala uroditi kompromisom koji bi zaštitio slovenske nacionalne interese.

Rekao je da je Slovenija najprije tražila da se iz hrvatskih pristupnih dokumenata povuku svi priloženi zakoni u kojima su zemljovidi ili se prejudicira granica. To je, kako je rekao, bilo neprihvatljivo za ostale članice EU-a koje su iznijele ds bi se tako EU miješala u hrvatsko unutarnje zakonodavstvo.

Sada je po Žbogarevim riječima riječ o prijedlogu da se donese izjave koju bi potpisala Hrvatska i Francuska u ime EU-a da spomenuti hrvatski "zakonski i podzakonski akti" u kojima se spominje granica ne važe, odnosno da se ne mogu upotrijebiti prilikom moguće arbitraže o granici. Ta izjava prema Žbogarevim bi riječima zapravo bila jedna vrsta ugovora između Hrvatske i Europske unije, a ne bi je potpisala Slovenija koju u pregovorima o tekstu zastupa Francuska.

Osvrćući se na izjavu francuskog ministra Bernarda Kouchnera i europskog povjerenika Ollija Rehna da je granica bilateralno pitanje i da su začuđeni žestinom slovensko-hrvatskog bilateralnog spora tijekom pregovora Hrvatske s Europskom unijom, Žbogar je rekao da je istina kako je problem bilateralan, ali da ga je Hrvatska unijela u pregovarački proces, te da Slovenija sada treba europska jamstva da se granica neće prejudicirati. Žbogar je dodao da je Francuska svjesna koliko je za Sloveniju važno da ima izlaz na otvoreno more.

"Slovenska vlada sada je koncentrirana na pregovore kako bi se problem riješio, a u suprotnom je spremna i na ulaganje veta, kako je to učinila prošle godine u slučaju ZERP-a kad su hrvatski pregovori više mjeseci bili zaustavljeni", rekao je Žbogar.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika