10.12.2008. / 19:28

Autor: Petra Horvat

Suđenje za ratni zločin

Bivši hrvatski branitelj svjedočio protiv Glavaša

Apari tvrdi da mu je Glavaš osobno naredio likvidaciju Predraga Markovića

"Glavaš mi je naredio da se uzme stan u Ulici kardinala Šepera, a vlasnika stana Predraga Markovića ubije i baci u Dravu", danas je rekao bivši hrvatski branitelj Tihomir Apari tijekom svjedočenja u sporu koji se vodi protiv Branimira Glavaša i ostalih optuženika za ratne zločine u Osijeku 1991. U svom je iskazu samo ponovio tvrdnje koje je izrekao i tijekom istražnog postupka

Apari, bivši pripadnik Samostalne uskočke satnije (SUS), tvrdi i kako je upravo prvooptuženi Glavaš bio zapovjednik te postrojbe, te da ga je sretao u zapovjedništvu. "Upravo mi je Glavaš, zapovjednik obrane Osijeka, izdao propusnicu za ulazak vozilom u krug Crvene vojarne".

Kako bi diskreditirala svjedoka, obrana se pozvala na njegovu kriminalnu prošlost, no sudac nije dozvolio takav tijek ispitivanja. Apari je odležao zatvorsku kaznu zbog ubojstva supruge. Prvooptuženi Glavaš i drugooptuženi Ivica Krnjak tvrde da Apari laže, te da je prije dvije i pol godine dao drugačiji iskaz.

Nakon Aparija, svjedok Predrag Novaković dao je iskaz o okolnostima ubojstva susjeda Predraga Počuče. "Kroz prozor sam vidio kako u susjedovu kuću ulaze tri do četiri uniformirane osobe naoružane puškama. Tada sam svog susjeda posljednji put vidio živog. Njegovo mrtvo tijelo tek je kasnije pronađeno u Zimskoj luci", rekao je.

Ponovljeno suđenje optuženicima za ratne zločine nad srpskim stanovništvom u Osijeku počelo je početkom studenog. U tom su postupku objedinjena saznanja iz istražnih postupaka u slučajevima "selotejp" i "garaža". U slučaju "selotejp", Glavaša i još pet optuženika tereti se za odvođenje osječkih Srba na rijeku Dravu gdje su ih vezane selotejpom ubijali i trupla bacali u rijeku. U slučaju "garaža" Glavaša se tereti po zapovjednoj odgovornosti za ubojstvo osječkih Srba Čedomira Vučkovića i Đorđa Petrovića. Optuženi su Branimir Glavaš, Ivica Krnjak, Gordana Getoš Magdić, Dino Kontić, Tihomir Valentić i Zdravko Dragić.

Vezane vijesti

Glavaš odbio Karamarka

Glavaš odbio Karamarka

Branimira Glavaša u mostarskom zatvoru vrlo često posjećuju poznate javne osobe iz Hrvatske, tako da sama po sebi nije naročito zanimljiva činjenica… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika