11.12.2008. / 08:46

Autor: Petra Horvat

SAD

Predstavnički dom odobrio 14 milijardi dolara za spas automobilske industrije

Sada se čeka da odluku Predsjedničkog doma odobri Senat, a demokrati i Bijela kuća strahuju od jakog protivljenja republikanaca

Nakon što je Predstavnički dom američkog Kongresa, glasajući s 237 glasova za i 170 protiv, usvojio prijedlog zakona kojim se, za spas od bankrota, automobilskoj industriji odobrava 14 milijardi dolara zajma.

Tijekom američke recesije, prodaja automobila je strašno pala. Sada se čeka da odluku Predsjedničkog doma odobri Senat, a demokrati i Bijela kuća strahuju od jakog protivljenja republikanaca. Ipak, nadaju se da bi zakon mogao stupiti na snagu do kraja tjedna.

Prema prijedlogu zakona koji su članovi Predsjedničkog doma odobrili, sredstva u korist General Motorsa (GM) i Chryslera koji su najavili moguću objavu bankrota ukoliko ne dobiju savezni zajam. Ford Motor Co tvrdi kako za sada nema problema s likvidnošću, no kako, u slučaju propasti njegovog konkurenta, postoji opasnost da se i njemu zadesi slično.

Donošenje zakona je nužno, složili su se proizvođači automobila i političari, uz argument da treba sačuvati milijune radnih mjesta, te da je potrebno spriječiti mogućnost da američka ekonomija zapadne u još dublju recesiju.

Pročitajte što je o tome objavio aktualni Nacional.

Vezane vijesti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

Sjedinjene Države uputile su Hrvatskoj čestitku u povodu Dana državnosti 25. lipnja. "U ime predsjednika Baracka Obame i naroda Sjedinjenih Država,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika