11.12.2008. / 10:09

Autor: Petra Horvat

Ubijena pakistanska premijerka

Benazir Bhutto posthumno dodijeljeno priznanje UN-a za ljudska prava

'Obuzet sam mješavinom radosti i tuge, no sretan sam što je UN na ovaj način posthumno odao priznanje mojoj majci', rekao je njezin sin na preuzimanju priznanja

Benazir Bhutto, ubijenoj pakistanskoj premijerki, posthumno je dodijeljeno UN-ovo priznanje za ljudska prava, koje je primio njezin sin Bilawal Bhutto Zardari. "Tvoja je majka učinila sve što je bilo moguće na zaštiti ljudskih prava", riječi su uz koje mu je uručeno priznanje.

Benazir Bhutto je ubijena prije gotovo godinu dana, u bombaškom napadu koji se dogodio nakon njezina obraćanja na predizbornom skupu 27. prosinca prošle godine.

Opća skupština UN-a dodijelila je visoka priznanja još pet osoba i jednoj organizaciji, a priznanja su dodijeljana povodom 60. obljetnice Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima. Uz Benazir Bhutto priznanje UN-a za ljudska prava dobili su i, također posthumno, Dorothy Stang, redovnica koja je branila prava siromašnih i urođenika u Brazilu, ubijena 2005., potom bivša visoka povjerenica UN-a za ljudska prava Louise Arbour, bivši američki državni tužitelj Ramsey Clark, jamajkanska aktivistica za ljudska prava Carolyn Gomes te kongoanski doktor Denis Mukwege, a od organizacija Human Rights Watch, organizacija za zaštitu ljudskih prava sa sjedištem u New Yorku.

Suprug ubijene Benazir Bhutto asif Ali Zardari sada je pakistanski predsjednik, nakon što je Pakistanska narodna stranka osvojila izbore u veljači ove godine.

Bilawal Bhutto Zardari je nakon smrti premijerke postao jedan od predsjedatelja stranke. "Obuzet sam mješavinom radosti i tuge, no sretan sam što je UN na ovaj način posthumno odao priznanje mojoj majci", rekao je tijekom primanja priznanja.

O napetostima između Indije i Pakistana nakon napada u Mumbaiju nije želio govoriti. Indija za te napade okrivljuje militante sa sjedištem u Pakistanu. "Pakistan se i dalje suočava s nizom izazova kada je riječ o poštivanju ljudskih prava, no s jačanjem demokracije uvjeti će se popraviti", rekao je sin ubijene premijerke.

Vezane vijesti

Ban Ki-moon stiže u srpnju u posjet Zapadnom Balkanu

Ban Ki-moon stiže u srpnju u posjet Zapadnom Balkanu

Glavni tajnik Ujedinjenih naroda (UN) Ban Ki-moon trebao bi u drugoj polovici srpnja doći u posjet Zapadnom Balkanu, prenose u četvrtak beogradski… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika