12.12.2008. / 08:40

Autor: Katarina Zorić

Senat odbacio plan od 14 milijardi dolara

Nema spasa za američku autoindustriju

Nakon što je Predstavnički dom Kongresa u srijedu prihvatio prijedlog zakona o 14 milijardi dolara državnog zajma automobilskoj industriji, Senat ga je suršio na proceduralnom glasovanju o prekidu rasprave, kada nije dobio potrebnih 60 glasova. Za prekid rasprave o zakonu glasovala su 52 senatora, a 35 je bilo protiv

Američki Senat je odbacio plan sanacije domaće automobilske industrije vrijedan 14 milijardi dolara. Time su zaustavljeni napori Kongresa da se pomogne General Motorsu i Chrysleru koji bi početkom iduće mogli ostati bez gotovine.

"Strah me sutra pogledati na Wall Street. To neće biti ugodan prizor", izjavio je sinoć čelnik demokratske većine Harry Reid.

Nakon što je Predstavnički dom Kongresa u srijedu prihvatio prijedlog zakona o 14 milijardi dolara državnog zajma automobilskoj industriji, Senat ga je suršio na proceduralnom glasovanju o prekidu rasprave, kada nije dobio potrebnih 60 glasova. Za prekid rasprave o zakonu glasovala su 52 senatora, a 35 je bilo protiv.

Prethodno su pregovori propali, jer sindikat radnika u automobilskoj industriji - United Auto Workers, nije pristao na republikanske zahtjeve za smanjivanje plaća i njihovo izjednačavanje s plaćama japanskih proizvođača automobila.

Čelnik senatske većine Reid rekao je kako se nada da će predsjednik George W. Bush moći pružiti pomoć proizvođačima automobila iz fonda od 700 milijardi dolara za sanaciju Wall Streeta.

Glasnogovornik Bijele kuće Tony Fratto izjavio je da će "administracija razmotriti svoje opcije nakon sloma u Kongresu".

U priopćenju koje je objavila Bijela kuća navodi se kako je razočaravajuće da Kongres nije uspio djelovati. "Mislimo da zakonska mjera koju smo usuglasili pruža mogućnost da se koriste fondovi koji su već odobreni proizvođačima automobila i daje najbolje izglede da se izbjegne stečaj a sredstva poreznim obveznika daju tvrtkama čiji su dioničari spremni na teške odluke kako bi one bile održive", ističe se u priopćenju.

General Motors je u priopćenju naveo kako je "duboko razočaran da se sporazum nije noćas mogao postići u Senatu, unatoč naporima obiju stranaka". Tvrtka je najavila nastavak napora na restrukturiranju i pribavi sredstava s kojima bi prebrodila sadašnju gospodarsku krizu. 

Vezane vijesti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

Sjedinjene Države uputile su Hrvatskoj čestitku u povodu Dana državnosti 25. lipnja. "U ime predsjednika Baracka Obame i naroda Sjedinjenih Država,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika