12.12.2008. / 11:43

Autor: Petra Horvat

Zdravstvena reforma

Milinović ocijenio da je Vlada hrabra što ulazi u reformu za vrijeme krize

Saborski klubovi raspravljaju o prijedlogu zdravstvene reforme

Hrvatski sabor je danas nastavio zasjedanje raspravom o paketu zakonskih prijedloga vezanih uz zdravstvenu reformu koji obuhvaćaju prijedlog zakona o zdravstvenoj zaštiti, o obveznom zdravstvenom osiguranju, te izmjenu Zakona o dobrovoljnom zdravstvenom osiguranju. Darko Milinović, ministar zdravstva, izjavio je da izmjena Zakona o dobrovoljnom zdravstvenom osiguranju pokazuje hrabrost Vlade da u reformu zdravstva krene u vrijeme financijske krize.

"Ova Vlada, ova vladajuća koalicija hrabra je jer u reformu zdravstva ide u teškim financijskim uvjetima", smatra Milinović. Ministar je kazao i da je sustav primarne zdravstvene zaštite temelj zdravstvene reforme. "Primarna zdravstvena zaštita u tom se smislu kani ojačati pozicioniranjem domova zdravlja kao temeljnog nositelja zdravstvene zaštite, u cilju da se pružanje zdravstvene skrbi u što većoj mjeri usmjeri na prevenciju, očuvanje i unapređenje zdravlja", rekao je.

Najavio je uvođenje davanja koncesije za obavljanje javne zdravstvene službe na primarnoj razini zdravstvene zštite. Koncesiju za obavljanje ove javne usluge izdavati će županija.

Milinović je najavio da bi država u idućoj godini trebala decentralizirati oko 435 milijuna kuna za domove zdravlja i županijske bolnice, no da će ih država nastaviti pomagati, bez obzira što im nije osnivač.

Na razini regionalne samouprave, razvoj zdravstvene zaštite planirati će Savjet za zdravlje, čije se osnivanje predviđa.
Prema odluci Vlade, HZZO će biti nadležan za cjelokupan sustav dopunskog osiguranja, a predviđena su veća proračunska izdvajanja za programe u zdravstvu, kao i novi izvori financiranja.

Sustav hitne medicinske pomoći biti će prebačen na poseban zavod na državnoj i županijskim razinama. "Odlučni smo po pitanju racionalizacije troškova bolnica i HZZO-a, a dug bolnica je smanjen s 3,8 na 1,7 milijardi kuna", rekao je Milinović.

Najavio je da će se ustrajati na strogoj primjeni propisa o bolovanju, no prihvaćen je prijedlog sindikata da se posebno zaštite najteže bolesni. "Osobe će nakon 18 mjeseci neprekidnog bolovanja početi dobivati 50 posto naknade, no posebno će biti zaštićeni oni s najtežim bolestima: osobe koje boluju od malignih bolesti, s transplantiranim organima i one na dijalizi. "Takvi će primati, kao i do sada, kroz tri godine punu naknadu", rekao je Milinović. Saborski klubovi raspravljaju o prijedlogu zdravstvene reforme.

Vezane vijesti

U USKOK-u o Milinovićevim 'poslovima'

U USKOK-u o Milinovićevim 'poslovima'

Borislav Perica, bivši ravnatelj Nacionalnog parka Plitvička jezera, ispitan je u riječkom USKOK-u, piše Večernji list. Kaže da su ga pozvali… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika