12.12.2008. / 13:04

Autor: Petra Horvat

Međunarodna sigurnost

Centar za mirovne studije pozdravio Mesićev govor na raspravi Vijeća sigurnosti

Osim diplomatskih izjava, rekao je programski voditelj CMS-a, očekujemo i konkretne akcije RH koje će biti na tragu navedenih izjava, a u skladu s promoviranjem ljudske sigurnosti

Centar za mirovne studije (CMS), nevladina organizacija koja promovira izgradnju mira, ljudskih prava i međunarodnu suradnju, pozdravila je govor predsjednika Mesića na raspravi Vijeća sigurnosti o problemu terorizma.

Pozitivne kritike osobito su išle na račun Mesićeve poruke kako je "jedini pravi odgovor na terorizam okretanje njegovim dubljim uzrocima, odnosno u forsiranju politike razvoja, u pojačanim naporima za uspostavu ravnopravnih međunarodnih odnosa, u demonopoliziranju borbe protiv terorizma, u njezinoj univerzalnosti na osnovi ponovno uspostavljene međunarodne solidarnosti i povjerenja", stoji u izjavi za javnost koju je potpisao Gordan Bosanac, programski voditelj CMS-a.

Bosanac je napomenuo kako je stav CMS-a da se vanjska i unutarnja politika RH mora fokusirati upravo na probleme koje je naveo predsjednik Mesić. Smatra i da RH može proaktivno djelovati na području međunarodne sigurnosti, gdje dogovor među članicama UN-a još nije postignut, kao i na olakšavanju dijaloga između velikih sila i zemalja pogođenih naslijeđem kolonizma i razvojnim problemima.

"Od kreatora hrvatske vanjske politike očekujemo nastavak angažmana na promicanju multidimenzionalnog, suradničkog i djelotvornog pristupa problematici terorizma u Vijeću sigurnosti i UN-u kao cjelini i to kontinuirano tijekom sljedeće godine hrvatskog članstva u Vijeću sigurnosti", rekao je Bosanac. Osim diplomatskih izjava, rekao je, očekujemo i konkretne akcije RH koje će biti na tragu navedenih izjava, a u skladu s promoviranjem ljudske sigurnosti.

Vezane vijesti

'Nikolić - četnički vojvoda ili redizajnirani predsjednik?'

'Nikolić - četnički vojvoda ili redizajnirani predsjednik?'

Uoči inauguracije Tomislava Nikolića na mjesto predsjednika Srbije, novosadski Dnevnik objavio je osvrt bivšeg predsjednika Hrvatske Stjepana Mesića… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika