13.12.2008. / 13:52

 

Odnosi sa susjednom državom

Mesić: Ne vjerujem da bi Sloveniji koristilo blokiranje Hrvatske

"Ja se samo nadam da će i naši prijatelji Slovenci shvatiti da, ako postoji otvoreno pitanje s Hrvatskom, da ga mi rješavamo, ili uz međunarodnu pomoć ili sami, ali da to ne utječe na hrvatski put u EU. Već sam prije rekao, ako bi nas Slovenija zaustavila na putu za EU, ne vjerujem da bi to baš koristilo Sloveniji", rekao je Mesić

Predsjednik Stjepan Mesić izjavio je danas da ne vjeruje kako bi Sloveniji koristilo blokiranje Hrvatske na putu prema Europskoj uniji, istaknuvši kako, ukoliko se stvari na kraju ne rješe na bilateralnoj razini, dvije zemlje trebaju otići pred međunarodne institucije. Na novinarsko pitanje hoće li u petak na Međuvladinoj konferenciji o pristupanju u Bruxellesu doći do otvaranja novih deset poglavlja u hrvatskim pregovorima s EU-om i zatvaranja pet poglavlja, u kontekstu slovenskog blokiranja pregovora, Mesić je odgovorio kako je "teško pretpostavljati kako će se stvari odvijati".

"Ja se samo nadam da će i naši prijatelji Slovenci shvatiti da, ako postoji otvoreno pitanje s Hrvatskom, da ga mi rješavamo, ili uz međunarodnu pomoć ili sami, ali da to ne utječe na hrvatski put u EU. Već sam prije rekao, ako bi nas Slovenija zaustavila na putu za EU, ne vjerujem da bi to baš koristilo Sloveniji", rekao je Mesić, prenosi Hina. Dodao je kako je i u razgovorima sa sve tri dosadašnj slovenska predsjednika kazao kako Hrvatska prvenstveno želi rješavati probleme dogovorom. "Ukoliko jedan bilateralni problem postoji treba ga bilateralno i rješavati, a nije dobro da se to veže uz hrvatski put u Europu.

No, budući da su stavovi dijametralno suprotni ostaje da se umiješa međunarodni faktor, a to je Međunarodni sud u Den Haagu i onda će biti zadovoljne i Slovenije i Hrvatska", kaže Mesić. "Slovenija koja je članica EU, ne znam zašto, ne može prihvatiti međunarodnu arbitražu. Sve druge zemlje EU-a žele da se ovaj posao završi što prije. To je, na kraju, i stav EU-a koja je zaključila - kada Hrvatska ispuni uvjete, kada ostvari standarde, bit će primljena u EU. Mi praktično završavamo pregovore naredne godine i nema niti jednog razloga za jedno pitanje koje je postojalo i kad je Slovenija ulazila u EU", kaže Mesić.

Vezane vijesti

'Nemate pravo čuvati svoja radna mjesta'

'Nemate pravo čuvati svoja radna mjesta'

Savez samostalnih sindikata Hrvatske obrušio se na Vladu zbog odredbe kojom bi se političari nakon saborskog odnosno ministarskog mandata mogli… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika