13.12.2008. / 17:00

 

HSLS

Adlešič: Teret odgovornosti za krizu trebaju snositi i lokalne razine

Adlešič je istaknula da će ponovno preporučiti svim HSLS-ovim dužnosnicima potpunu štednju. Tvrdi da je HSLS jedina stranka koja svoje gradonačelnike, načelnike, donačelnike - sve one koji sudjeluju u vlasti na lokalnoj razini priprema za takvo funkcioniranje

Predsjednica HSLS-a Đurđa Adlešič danas je u Samoboru na konferenciji za novinare izjavila da teret odgovornosti za prevladavanje svjetske krize osim državne trebaju snositi i lokalne razine; važno je umijeće gospodarenja krizom i na lokalnoj razini, a njihovi proračuni trebaju biti štedljivi.

Adlešič je istaknula da će ponovno preporučiti svim HSLS-ovim dužnosnicima potpunu štednju. Tvrdi da je HSLS jedina stranka koja svoje gradonačelnike, načelnike, donačelnike - sve one koji sudjeluju u vlasti na lokalnoj razini priprema za takvo funkcioniranje.

Istaknula da osim gospodarske politike, socijalna politika ostaje prioritet - čuvanje svakog radnog mjesta i ulaganje u poduzetništvo te ocijenila da će to biti sve teži posao i da zato na njega treba biti spreman.

Rekla je da je gradonačelnik Kutine, njezin zamjenik Davor Žmegač u javnosti već progovorio o gradskom proračunu prilagođenom krizi, te da će proračun danas predstaviti kolegama jer je sigurno da će se mnogi proračuni koji su doneseni ili su u pripremi morati prilagođavati novim situacijama.

Žmegač je istaknuo kako je važno da gradski i općinski proračuni sačuvaju strukturu i srž lokalnog gospodarstva i da pomognu obrtnicima, malim i srednjim poduzetnicima i poljoprivrednicima da opstanu u ovoj situaciji. Istaknuo je da se u krizi mora napraviti sve da se zaštite izvoznici.

Savjetnik za gospodarstvo Davor Štern je istaknuo da Hrvatska za razliku od Amerike ima puno skrivenih rezervi, te da na krizu treba gledati tako da promijenimo načine ponašanja i razmišljanja. Istaknuo je da nam se upravo pruža šansa koju trebamo iskorititi - da riješimo nepotrebni uvoz, da supstituiramo uvoz sa domaćim proizvodom, da kupujemo proizvode, primjerice traperice, proizvedene u Hrvatskoj - jer, kako je rekao, skup malih kamenčića čini veliko brdo.

U vezi s predstojećim lokalnim izborima Adlešič je rekla da u HSLS-u ne će "davati nikakve naputke o koalicijama" te da njihove županijske i gradske organizacije odlučuju samostalno, a sugerirat će im se da sklapaju kvalitetne dogovore prije izbora jer je drugi izborni krug preskup i na njega izlazi manje građana, a kad manje građana bira vlast onda je pitanje koliko je to uopće dobro odabrano.

U Samoboru je danas održana sjednica Predsjedništva i Središnjeg vijeća te politička akademija HSLS-a.(H)

Vezane vijesti

'Ništa se nije promijenilo'

'Ništa se nije promijenilo'

Predsjednik HSLS-a Darinko Kosor ocijenio je danas kako je aktualna vlada nastavlja tamo gdje je stala loša prethodna vlada te kako se tijekom… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika