14.12.2008. / 14:32

 

'Mržnja prema Caritasu i Crkvi'

Bozanić: Jelena Brajša bila je žrtva medijskog linča

"Gledajući danas, ti medijski zapisi vrve mržnjom na Caritas i Crkvu, a usput obiluju netočnim informacijama i teško se oteti dojmu da su namjere i cilj bili puno širi od određenoga slučaja", ustvrdio je Bozanić

Nadbiskup zagrebački Josip Bozanić u povodu nedjelje Caritasa danas je predvodio euharistijsko slavlje u zagrebačkoj katedrali te je proslavljena i 75. obljetnica organiziranog djelovanja Caritasa Zagrebačke nadbiskupije. Bozanić je podsjetio da je u listopadu 1933. objavljivanjem posebne Okružnice tadašnji zagrebački nadbiskup Antun Bauer službeno postavio temelje za organizaciju Caritasa Zagrebačke nadbiskupije.

Cilj osnivanja Caritasa, istaknuo je u propovijedi kardinal, bilo je povezivanje svih do tada postojećih karitativnih inicijativa i nastojanja u jednu krovnu organizaciju koja će koordinirati i organizirati karitativni rad na području Zagrebačke nadbiskupije.

Kardinal Bozanić istaknuo je i ulogu Bauerovog nasljednika nadbiskupa Stepinca koji je nadzirao rad Caritasa tijekom Drugog svjetskoga rata pomažući svima bez razlike na vjeru i naciju. Stepinac je, podsjetio je Bozanić, pouzdanje u snagu ljubavi crpio iz kršćanske vjere.

Tijekom strašnih ratnih zbivanja nadbiskup Stepinac i zagrebački Caritas spasili su tisuće života, prihvatili i zaštitili tisuće izbjeglica i prognanika, podijelili tisuće tona hrane i puno novčanih sredstava. Na tu činjenicu, dodao je kardinal, trebamo se prisjetiti danas, a osobito u ovoj godini u kojoj obilježavamo 10. obljetnicu proglašenja Stepinca blaženim.

Kardinal Bozanić podsjetio je da je komunistička vlast u ožujku 1946. godine zabranila Caritas, oduzela mu imovinu i predala Crvenom križu. Početkom 60-tih godina prošloga stoljeća nadbiskup Franjo Šefer osniva podružnicu Caritas Internationalis, a brigu o karitativnom radu povjerava Jeleni Brajša. Ona je 39 godina bila na čelu Caritasa Zagrebačke nadbiskupije koji je njezinom zaslugom izrastao u najveći biskupijski Caritas u ovom dijelu Europe. Caritas cijelo vrijeme skrbi za napuštenu i obespravljenu djecu kao i onu s posebnim potrebama, skrbi za žene u nevolji, za hendikepirane, stare, nemoćne i socijalno ugrožene, rekao je Bozanić.

Kardinal Bozanić osvrnuo se i na napade koje je doživjela Jelena Brajša tijekom 2005. ocijenivši da je to bio medijski linč. "Gledajući danas, ti medijski zapisi vrve mržnjom na Caritas i Crkvu, a usput obiluju netočnim informacijama i teško se oteti dojmu da su namjere i cilj bili puno širi od određenoga slučaja", ustvrdio je Bozanić. U 'slučaju Brezovica' kazao je kardinal, dokumenti dokazuju da je Brajša određene osobe odmah smijenila s radnog mjesta čim je doznala za zlodjelo, dodao je. Njoj je danas posebno zahvalio kao i svim djelatnicima koji su dali veliki doprinos u djelovanju te ustanove. (Hina)

Vezane vijesti

Državni vrh slavi Dan antifašističke borbe

Državni vrh slavi Dan antifašističke borbe

Dan antifašističke borbe Hrvatske, 22. lipnja, danas se obilježava središnjom svečanosti u Brezovici, nedaleko Siska, na kojoj su nazočni… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika