14.12.2008. / 15:43

 

Ima li novca za poticaj proizvodnje?

Kosor: U proračunu nismo zanemarili gospodarstvo

"I Vlada i sindikati znaju da je situacija vrlo teška i da je Vlada do sada iz proračuna u brodogradilišta ulijevala velik novac. Rješenje tih problema nije samo pitanje pregovora s Europskom unijom nego i konačno rješenje za sve zaposlene u brodogradilištu", rekla je Kosor

Ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor izjavila je danas kako će Hrvatska imati dobar proračun koji će i dalje biti stimulans proizvodnje.

"Napravili smo štedljivi proračun koji će, naravno, i dalje pokretati projekte koji mogu biti kotač zamašnjak proizvodnji", rekla je Kosor komentirajući izjavu predsjednika Stjepana Mesića da treba pokrenuti proizvodnju te da sada nije vrijeme za štednju nego da se trebalo štedjeti ranije.

Napomenula je da se Vlada nije odrekla ničega što se tiče podupiranja onih hrvatskih građana kojima je teško, a među njih spadaju umirovljenici i građani koji primaju socijalnu skrb. Osigurana su i sredstva za dječji doplatak i za majke rodilje, rekla je novinarima ministrica Kosor prilikom donošenja Betlehemskog svjetla u zagrebačku katedralu.

Na upit hoće li Vlada uspjeti skupiti novac za božićnice umirovljenicima, Kosor je odgovorila da će Vlada do sljedeće sjednice, četvrtka ili petka, zatražiti izvješće od Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje o točnim izvorima sredstava za božićnice.

Podsjetila je da je za božićnice umirovljenicima 2006. bilo isplaćeno 157 milijuna kuna, dok bi ove godine za božićnice Vlada trebala osigurati 160 milijuna kuna.

Komentirajući već održane prosvjede, ali i one koje, primjerice najavljuju škverani zbog nerješavanja problema u brodogradilištima, Kosor je rekla da su prosvjedi u demokratskom društvu građansko pravo koje nitko ne može zanijekati, ali je ocijenila kako se prosvjedima ništa ne da promijeniti nego se problemi moraju rješavati za stolom.

Najavila je da će se potpredsjednik Vlade Damir Polančec sutra sastati sa sindikalistima škverana pri čemu je izrazila uvjerenje da će doći do kompromisnog rješenja tih problema.

"I Vlada i sindikati znaju da je situacija vrlo teška i da je Vlada do sada iz proračuna u brodogradilišta ulijevala velik novac. Rješenje tih problema nije samo pitanje pregovora s Europskom unijom nego i konačno rješenje za sve zaposlene u brodogradilištu", rekla je Kosor.

Naglasila je da je Vladi u interesu da ljudi ostanu zaposleni i da rade, a isto tako da razumije zabrinutost radnika. Dodala je da će Vlada učiniti sve kako bi našla zajedničko rješenje koje neće zapriječiti daljnje pregovore i njihov završetak i koje će biti na dobrobit škverana i proizvodnje.  (Hina)

Vezane vijesti

'Nemate pravo čuvati svoja radna mjesta'

'Nemate pravo čuvati svoja radna mjesta'

Savez samostalnih sindikata Hrvatske obrušio se na Vladu zbog odredbe kojom bi se političari nakon saborskog odnosno ministarskog mandata mogli… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika