15.12.2008. / 09:46

Autor: Petra Horvat

New York

Sanader uvjeren da će Hrvatska i Slovenija ubrzo potpisati zajedničku izjavu

'Pozitivne vijesti očekujem u idućih pet dana', rekao je premijer

Ivo Sanader, hrvatski premijer, jučer je u SAD-u izrazio uvjerenje da će Hrvatska i Slovenija uskoro potpisati zajedničku izjavu kojom će biti razriješeno slovensko blokiranje pristupnih pregovora hrvatske s EU, uz angažiranje Francuske koja predsjeda Unijom.

"Mislim da su izgledi dobri da dođemo do razumnog stajališta jer ne želimo prejudicirati u toj izjavi rješavanje graničnih problema da nas to potom opterećuje pred međunarodnim tijelima gdje će se ti procesi voditi", rekao je Sanader u New Yorku gdje boravi radi predsjedanja Vijećem sigurnosti UN-a. Svoj optimizam posebno je opravdao time da Francuska želi da se tijekom njenog predsjedanja potpiše usuglašena izjava.

"To je bilateralni problem Hrvatske i Slovenije, a ne Europe. Taj sam stav čuo i više puta u mnogim zemljama članicama EU koje sam posjetio zadnjih tjedana", rekao je Sanader koji smatra da je Hrvatska spremna za otvaranje novih poglavlja u pregovorima s Bruxellesom. "Pozitivne vijesti očekujem u idućih pet dana", rekao je.

Premijer se susreo i s oko 5000 hrvatskih iseljenika sa šireg područja New Yorka, gdje živi oko 200 000 Hrvata i njihovih potomaka. Posjetio je Hrvatsku katoličku župu Sv. Ćirila i Metoda na Manhattanu i obećao je pomoć u obnovi te crkve koja slavi 95. obljetnicu postojanja.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika