15.12.2008. / 12:49

 

Alternativa glasačkim kutijama

Estonci će 2011. glasovati mobitelima

Sustav se pokazao učinkovitim i sigurnim tijekom ispitivanja koje je provela neovisna agencija. Kaidro je rekao da očekuje kako će glasovanje 2011. biti prvo takvo u svijetu, premda susjedne Švedska i Finska posjeduju softver i tehničke sposobnosti za provođenje sličnih "mobilnih izbora"

Estonski parlament prihvatio je zakon koji na izborima 2011. predviđa mogućnost glasovanje mobitelom, čime će Estonija postati prva zemlja na svijetu u kojoj će birači svoje zastupnike birati mobilnim putem. Na prošlogodišnjim parlamentarnim izborima Estonci su mogli glasovati putem interneta.

Uz uobičajene oblike izjašnjavanja, zakon prihvaćen prošlog tjedna predviđa i glasovanje posebnim sustavom mobilnog glasovanja, koji je već testiran u praksi. Taj sustav predviđa posebne autorizirane čipove koje će dobiti birači, rekao je glasnogovornik agencije SK Certification Center, koja izdaje osobne identifikacijske isprave u Estoniji.

Čip će verificirati identitet birača i autorizirati njegovo sudjelovanje u glasačkom sustavu, rekao je glasnogovornik Raul Kaidro. Sustav se pokazao učinkovitim i sigurnim tijekom ispitivanja koje je provela neovisna agencija. Kaidro je rekao da očekuje kako će glasovanje 2011. biti prvo takvo u svijetu, premda susjedne Švedska i Finska posjeduju softver i tehničke sposobnosti za provođenje sličnih "mobilnih izbora". (Hina)

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika