Objavljeno u Nacionalu br. 683, 2008-12-15

Autor: Maroje Mihovilović

Prva afera novog predsjednika

Četnički sin prijeti Obami

Rod Blagojevich, guverner illinoisa, optužen je da je prodavao ispražnjeno mjesto u Senatu novog predsjednika SAD-a Baracka Obame

FRIZURA PO ELVISU Otac Roda Blagojevicha RadisavFRIZURA PO ELVISU Otac Roda Blagojevicha RadisavNovoizabrani američki predsjednik Barack Obama rodio se na Havajima, u djetinjstvu je neko vrijeme živio u Indoneziji, studirao je u Kaliforniji i u New Yorku, te na Harvardu, ali posljednjih dvadeset pet godina živio je pretežno u Illinoisu, te se osjeća građaninom Illinoisa. Tamo se politički afirmirao, stvorio obitelj, a saveznu državu Illinois predstavljao je i u američkom Senatu. Iako su mu tijekom protekle predsjedničke predizborne kampanje protivnici pokušavali prilijepiti i neke političke afere, čak i jednu korupcionašku, nije im to uspjelo, jer je Obama uvjerljivo dokazivao da je u politiku ušao iz ideala, kako bi radio za opće dobro, a ne iz vlastitog interesa, te da je stoga i postigao ono što je želio. No sada se našao u ozbiljnoj opasnosti da bude uvučen u veliku aferu.

Politička afera izbila je s guvernerom američke savezne države Illinois Rodom Blagojevichem, optuženim za korupciju, posebno za pokušaj da za novac proda ispražnjeno Obamino mjesto u Senatu - budući da Blagojevich jedini ima pravo odrediti tko će Obamu naslijediti da dovrši njegov mandat - pojavile su se neke spekulacije da bi i Obama mogao preko svojih suradnika biti povezan s tim skandalom, što bi za njega moglo biti nezgodno u danima kada se priprema preuzeti vlast. Neki su mediji sugerirali da je Obama želio da ga u Senatu naslijedi jedna njegova bliska suradnica, pa se spekuliralo da je Obamina ekipa ušla u pregovore s Blagojevichem. Obama je to zanijekao i rekao da s Blagojevichem nakon izbora nije imao kontakata. Svojom izjavom da postoje dva motiva zbog kojih se netko može početi baviti politikom, prvi da se nešto napravi za zajednicu, i drugi da se u politici pokuša obogatiti svugdje postavljajući pitanje “Ima li tu nešto za mene?” Obama je jasno dao do znanja da on spada u prvu kategoriju, te da smatra da Blagojevich spada u drugu kategoriju, koju bi iz politike trebalo iskorijeniti.

No, Obama je na konferenciji za tisak prošlog tjedna rekao i da su neki njegovi suradnici bili posljednjih tjedana u kontaktu s Blagojevichem, te da se o prirodi tih kontakata u njegovu stožeru provodi interna istraga. U tisku se počelo tvrditi da je kontakte s Blagojevichem održavao čovjek koji ima najveće Obamino povjerenja, njegov najbliži suradnik Rahm Emanuel, dosadašnji član Predstavničkog doma američkog Kongresa kojeg je Obama već imenovao za budućeg šefa stožera Bijele kuće. Spekulira se da je Emanuel anonimna osoba, koju je u izvještaju o svojoj istrazi protiv Blagojevicha federalna policija FBI imenovala kao Obamina čovjeka, a koji je navodno s Blagojevichem razgovarao o nekim osjetljivim pitanjima, ali ne i direktno o popunjavanju Obamina mjesta u Senatu. Emanuel niječe bilo kakvu krivnju, a iz njegova kruga se tvrdi da je službeno obaviješten da nije ni pod kakvom istragom FBI-ja.


Skandal je izbio zbog toga što je Blagojevich pokušao za vlastitu imovinsku korist zloupotrijebiti jednu specifičnost američkog političkog sustava. Američki Kongres ima dva doma, moćniji Senat, gdje sjede dva predstavnika svake savezne države, dakle, ukupno stotinu Senatora, koji se biraju na šest godina, te Predstavnički dom, gdje se članovi biraju po populacijskom cenzusu, a ti kongresmeni se biraju na dvije godine. Nerijetko se događa da netko od članova Senata umre ili prestane raditi u Senatu zbog odlaska na drugu funkciju, pa mjesto u Senatu ostaje prazno. Za pojedinu saveznu državu nezgodno je da ostane na samo jednom senatoru koji u Senatu brani njezine interese. U načelu nije predviđeno da se tada za to prazno mjesto - kao u drugim parlamentima - raspišu prijevremeni izbori. Za takve je slučajeve predviđena posebna procedura. U saveznim državama, s izuzetkom Arizone, guverner savezne države sam određuje tko će odraditi ispražnjeni mandat do kraja.

Nakon ovih predsjedničkih izbora dogodilo se da će nekoliko senatskih mjesta biti prazno. Ostalo je prazno mjesto jednog od dva senatora u Illinoisu, budući da je dosadašnji senator iz Illinoisa Barack Obama, koji je to mjesto osvojio 2004., izabran za predsjednika SAD. Ostalo je prazno i jedno senatsko mjesto iz Delawarea, jer je dugogodišnji senator iz Delawarea Joe Biden, koji je ispunio sam četiri godine svojeg sadašnjeg senatskog mandata, izabran za potpredsjednika. Ostat će prazno i mjesto u New Yorku, jer je senatorica iz New Yorka Hillary Clinton, koji je svoj drugi mandat osvojila 2006., imenovana za novu američku ministricu vanjskih poslova. Uđu li u vladu još neki senatori, bit će još takvih slučajeva.

Najnejasnija situacija tko bi mogao biti poslan u Senat bila je u Illinoisu, dosad nije bilo indicija o tome koga bi tamošnji guverner Rod Blagojevich mogao imenovati. Bilo je medijskih priča kako bi Obama želio da ga naslijedi njegova savjetnica Valerie Jarrett, ali ju je u međuvremenu Obama imenovao u svoj stožer Bijele kuće. Bilo je i nekih spekulacija da Blagojevich pregovara s raznim zainteresiranim stranama, ali priroda tih pregovora nije bila poznata sve do prošlog tjedna. Tada je na senzacionalnoj konferenciji za štampu federalni državni tužitelj u Illinoisu Patrick Fitzgerald obznanio da je guverner Blagojevich uhićen zbog raznih slučajeva korupcije, među kojima je najznačajniji pokušaj da ispražnjeno senatsko mjesto proda onome tko bi mu ponudio najvišu cijenu.

Blagojevich, koji je guverner od 2003., već je dulje vrijeme bio pod tajnom istragom državnog tužiteljstva i američke OBAMA s Blagojevichem i gradonačelnikom Chicaga Richardom M. Daleyjem nekoliko mjeseci prije nego što je guverner Illinoisa optužen za korupcijuOBAMA s Blagojevichem i gradonačelnikom Chicaga Richardom M. Daleyjem nekoliko mjeseci prije nego što je guverner Illinoisa optužen za korupcijufederalne policije FBI, jer su postojali dokazi kako on svoj položaj iskorištava da bi iznudio novac za svoje osobne potrebe ili za svoju političku kampanju. Čak je ucjenjivao dječju bolnicu, odbijajući da joj da državnu pomoć od osam milijuna dolara, ako iz bolnice ne dobije mito od 50.000 dolara. Ucjenjivao je i lokalni dnevnik Chicago Tribune odbijajući odobriti neke njegove financijske transakcije ako ne budu otpušteni urednici i novinari koji su ga kritizirali. Zbog indicija da to radi, istražitelji su dobili odobrenje suda da ga prisluškuju, pa mu je prisluškivan privatni telefon, te postavljen prislušni uređaj u njegov ured. Tako se došlo do značajnih dokaza o Blagojevichevoj korupciji, što je Fitzgerald objavio na konferenciji za štampu.

Rod Blagojevich, kojem je pravo ime Milorad, rodio se 10. prosinca 1956. u Chicagu u obitelji srpskih imigranata. Njegov otac Radisav “Radiša” Blagojević stigao je u SAD neposredno nakon Drugog svjetskog rata. Za vrijeme rata bio je kapetan u četnicima, uspio je na kraju rata napustiti Jugoslaviju, te se useliti u SAD, u Chicago, gdje se zaposlio kao radnik u čeličani. Rod Blagojevich želio je u životu postići više od oca, školovao se uz rad, te uspio - iako je bio prosječan student - završiti gimnaziju, te trogodišnji studij na sveučilištu Evanston, a potom i dvogodišnji studij prava u Kaliforniji. U mladosti je igrao košarku, bavio se boksom, te bio veliki obožavatelj Elvisa Presleyja, pa mediji tvrde da je i njegova neobična frizura nadahnuta imidžem tog pjevača.

Po završetku studija bavio se raznim pravnim poslovima, a stvari su mu krenule nabolje kada je 1988. na jednom političkom skupu sreo Patriciju Mell. Patricia Mell bila je kći vrlo utjecajnog čikaškog demokratskog političara Richarda Mella, moćnog člana gradske uprave Chicaga, kojem se Rod Blagojevich jako dopao. Nakon što su se Rod Blagojevich i Patricia Mell 1990. godine vjenčali, Richard Mell je počeo svojeg zeta snažno politički promovirati i podržavati. Tako je Blagojevich iz pomoć svojeg tasta naglo napredovao, prvo je postao okružni državni tužitelj, ušao je 1992. u skupštinu savezne države Illinois, a potom 1997. na listi Demokratske stranke postao kongresmen, član Predstavničkog doma američkog Kongresa, gdje je ostao tri mandata, dakle šest godina.

Rod Blagojevich nije bio baš zadovoljan poslom u američkom Kongresu, te nije bio osobito aktivan, bavio se samo nekim poslovima vezanim uz pitanje reda i zakona. Želja mu je bila da se vrati u Illinois na mjesto guvernera, što bi mu bila odskočna daska prema vrhu američke države, jer je njegova krajnja ambicija bila da postane predsjednik SAD. Opet je na scenu stupio Mell, koji je iskoristio svoj utjecaj da Blagojevicha postavi na položaj guvernera. Bio je to značajan pothvat, jer u Illinoisu nijedan od demokrata nije uspio doći na guvernersko mjesto u prethodnih 30 godina. Blagojevich se biračima predstavio kao mladi dinamični reformator, kao čovjek čiste prošlosti, a to se mnogim biračima dopalo jer je dotadašnja republikanska administracija u Illinoisu bila usred golemog korupcionaškog skandala zbog čega je dotadašnji guverner George Ryan završio u zatvoru. To je bio ključni razlog zbog kojeg je Blagojevich 2002. pobijedio republikanskog kandidata dobivši 52 posto glasova.

Kampanju je vodio Mell, a jedan od onih koji je Blagojevichu u kampanji pomagao bio je i Barack Obama, koji je tada bio lokalni demokratski političar u usponu, a koji će tek dvije godine kasnije postati senator. No, Obama i Blagojevich su se neposredno nakon Blagojevicheva izbora za guvernera razišli, velikim dijelom stoga što je Obama vrlo brzo shvatio kakav je Blagojevich stvarno. Od samog početka počeo je svoj položaj iskorištavati za osobno bogaćenje, pa je tražio mito za svoje brojne odluke, koje su išle na ruku drugim političarima ili poslovnim ljudima. Zanimljivo je da se dvije godine nakon što je došao na guvernersko mjesto posvađao i sa svojim tastom Mellom, nakon što je dao zatvoriti jedno smetlište u vlasništvu člana obitelji Mell. Richard Mell je tada dao intervju u kojem je izjavio za svojeg zeta da je “osoba koja svakoga iskoristi, a potom ga odbaci”, a za svoju kćer da je “slijepa što ne vidi da je njen suprug politički manipulator, spreman da baci bilo koga pod autobus”. Optužio ga je da “prodaje političke usluge za 50.000 dolara”. Sljedećih godina bilo je mnogo sličnih optužbi na račun guvernera Blagojevicha, koji je stalno tvrdio da su optužbe lažne, da je on “sasvim čist”, te da se nad njim ne skupljaju nikakvi tamni oblaci, nego “samo svijetli žarko sunce”.

Kada je početkom studenoga Obama izabran za predsjednika, pa je njegovo senatsko mjesto ostalo prazno, Blagojevich je dobio priliku da odredi tko će to mjesto zauzeti, što je shvatio kao odličnu novu priliku za osobno bogaćenje. Svojem suradniku je rekao: “Nisam valjda glup da to mjesto dam besplatno.” S nekim suradnicima je razgovarao kako bi za to mjesto mogao tražiti položaj ministra zdravlja u Obaminoj vladi ili neko ambasadorsko mjesto za sebe, a za suprugu RAHM EMANUEL, najbliži Obamin suradnik i budući šef stožera Bijele kuće, spominje se kao osoba koja je razgovarala s BlagojevichemRAHM EMANUEL, najbliži Obamin suradnik i budući šef stožera Bijele kuće, spominje se kao osoba koja je razgovarala s Blagojevichemnekoliko mjesta u nadzornim odborima velikih kompanija, gdje bi zarađivala barem 150.000 dolara godišnje. Da bi to mogao realizirati morao je pregovarati s Obamom ili nekim iz Obamine buduće administracije, pa stoga mediji toliko spekuliraju tko bi to mogao biti. No, ta kombinacija nije ušla u realizaciju, pa je krenuo u realizaciju ideje da se na to mjesto imenuje netko sklon sindikatima, a da mu zauzvrat neki moćan sindikat da posao gdje bi godišnje zarađivao milijun dolara, triput više nego što iznosi guvernerska plaća. Imao je, navodno, pet različitih kombinacija kako da unovči položaj. U jednom trenutku, nezadovoljan razvojem preliminarnih pregovora, rekao je da će, ne dobije li odgovarajuću financijsku ponudu sam sebe imenovati za senatora, što je vrlo moćna funkcija, mnogo moćnija od položaja guvernera savezne države.

U posljednjih mjesec dana istražitelji su prisluškujući njegove razgovore čuli sve kombinacije, i kako je otkrio šef istražne ekipe FBI-ja, bili su zgroženi i zgađeni kako Blagojevich “prodaje senatsko mjesto”. Kako se moglo dogoditi da se Blagojevich s nekim napokon dogovori, te da za novac proglasi nekoga za senatora, istražitelji su odlučili izići u javnost kako bi to spriječili. Blagojevich je uhićen, protiv njega je podignuta kaznena prijava, ali je nakon nekoliko sati pušten na slobodu, jer je platio kauciju, predao putovnicu i dao jamstva da neće napustiti područje Illinoisa.

Obamin stožer u krizi■ Mediji naveliko istražuju je li bilo ozbiljnijih kontakata između Obamina stožera i Blagojevicha oko imenovanja Obamina senatskog nasljednika. Dio medija zaključuje da ozbiljnih pregovora nije bilo već i stoga što je Obama očito odustao od svoje želje da Valerie Jarrett uđe u Senat. No, medije jako zanima tko je tajanstveni čovjek koji se spominje u izvještaju FBI-ja, a koji je navodno pregovarao s Blagojevichem oko nekih drugih stvari, pri čemu je Blagojevich otvoreno tražio nekoliko milijuna dolara za svoje projekte.
■ Desna američka štampa počela je prozivati Rahma Emanuela da je to bio on. Emanuel se nalazi u vrlo neugodnoj situaciji, opsjedaju ga novinari, a tvrdi da je počeo dobivati i prijetnje smrću.

Vezane vijesti

Što muči svjetske velesile

Što muči svjetske velesile

Pred odlazak na summit skupine 20 najrazvijenijih zemalja svijeta (G-20) u Los Cabos (Cabo San Lucas, Baja California Sur), u Meksiko - njemačka… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika