Objavljeno u Nacionalu br. 683, 2008-12-15

Autor: Marko Biočina

Karijera i novac

Konzum unatoč udvostručenoj dobiti tijekom 2008. izgubio 72 posto vrijednosti

Ivica TodorićIvica TodorićHrvatski maloprodajni lanac Konzum rekorder je Zagrebačke burze po gubitku vrijednosti tijekom 2008. godine. U tom periodu vrijednost Konzuma pala je za 72 posto. S obzirom na vrijednost svojih dionica ta kompanija danas vrijedi 3,5 milijardi kuna, dok je prije samo 11 mjeseci tržišna kapitalizacija Konzuma iznosila 11,9 milijardi kuna. To je posljedica globalne financijske i burzovne krize koja je značajno umanjila vrijednost najvećih hrvatskih kompanija.

Dokaz zaključka da je pad vrijednosti isključivo posljedica negativnih kretanja na burzi, a ne realnih ekonomskih pokazatelja je i činjenica da je Konzum u prvih devet mjeseci 2008. godine gotovo udvostručio dobit u odnosu na isti period godinu dana ranije. U normalnim okolnostima takvi bi rezultati vjerojatno izazvali rast vrijednosti Konzumovih dionica, ali u situaciji kakva trenutno vlada na tržištima kapitala, to se nije dogodilo.

No Konzum nije jedina hrvatska tvrtka koja je zabilježila veliki pad vrijednosti tijekom 2008. godine. Tako pet najvećih hrvatskih kompanija po prihodima u 2008. godini danas vrijedi u prosjeku 42,8 posto manje nego na početku godine. To je nešto bolje od stope pada ukupne tržišne kapitalizacije na Burzi koja je u istom razdoblju pala 48,8 posto. Jedna od rijetkih tvrtki s rastom vrijednosti tijekom 2008. godine bila je farmaceutska tvrtka Pliva. Vrijednost Plivine dionice tijekom ove godine narasla je za 3,8 posto, iako je u prvih devet mjeseci ove godine ta farmaceutska kompanija zabilježila gubitak od 107 milijuna kuna.

Vezane vijesti

Konzum na internetskim stranicama objavio rječnik

Konzum na internetskim stranicama objavio rječnik

Kako bi u svoje trgovine privukao turiste trgovački lanac Konzum je na svojim internetskim stranicama objavio rječnik pod nazivom Learn Croatian.… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika