15.12.2008. / 15:47

Autor: Katarina Zorić

Najkraća rasprava dosad

Sabor donio proračun

Saborska većina prihvatila je Vladine amandmane kojima je proračunski deficit smanjen za 2,3 milijarde kuna, pa će deficit konsolidirane opće države biti 0,88 posto BDP-a, umjesto prvotno planiranih 1,6 posto

Nakon petosatne, dosad najkraće rasprave, Hrvatski sabor donio je danas državni proračun za iduću godinu. Planirani su ukupni rashodi u iznosu oko 127 milijardi kuna, a ukupni prihodi u iznosu od 124,6 milijardi kuna. Proračun je dobio podršku 80 zastupnika vladajuće koalicije, a protiv je glasovalo 52 oporbenih zastupnika.

Saborska većina prihvatila je Vladine amandmane kojima je proračunski deficit smanjen za 2,3 milijarde kuna, pa će deficit konsolidirane opće države biti 0,88 posto BDP-a, umjesto prvotno planiranih 1,6 posto.

Vladinim je amandmanima smanjenjen deficit središnje države za 1,95 milijardi kuna te su za 350 milijuna kuna smanjeni rashodi Hrvatskih cesta i Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Spomenutim smanjenjem ukupni rashodi državnog proračuna za 2009. iznose oko 127 milijardi kuna i u odnosu na ovu godinu porast će za nešto više od 4 posto, dok su planirani prihodi od 124,6 milijardi kuna, što je 5,3 posto više nego ove godine.

Sabor je donio i Zakon o izvršenju proračuna kojim je propisano da se država za pokriće deficita i refinanciranje postojećih obveza može na domaćem i inozemnom tržištu zadužiti za 14,7 milijardi kuna, a izvanproračunski korisnici za 1,6 milijardi kuna.

Sabor je odbio svih 79 zastupničkih amandmana na prijedlog državnog proračuna za 2009., ukupno 'teških' 1,8 milijardi kuna, među kojima i sva četiri amandmana podnesena na planove izvanproračunskih fondova (Hrvatskih cesta i Hrvatskih voda) koje je podnio HNS-ovac Željko Vincelj.

Vezane vijesti

SDA dosljedno protiv proračuna BiH

SDA dosljedno protiv proračuna BiH

Stranka demokratske akcije Bosne i Hercegovine (SDA) potvrdila je u srijedu kako će ostati dosljedna u protivljenju proračunu za 2012. godinu u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika