16.12.2008. / 08:22

Autor: Plamenko Cvitić

Joško Kuzmanić o aferi Maestro

Pouzdanik USKOK-a: 'Snimio sam mnogo materijala'

Proteklih dana ponovo se aktualizirala teza da snimke koje se emitiraju u sudskom postupku slučaja Maestro nisu potpune, te da Uskok i Državno odvjetništvo štite ”krupne ribe”, odnosno da je u cijeli slučaj uvelike upletena politika. Ekskluzivno za Nacional Joško Kuzmanić, pouzdanik USKOK-a, proteklog je vikenda dao svoje viđenje tijeka procesa ”Maestro”

Joško Kuzmanić, pouzdanik USKOK-a u slučaju Maestro, po mnogima je ključna osoba cijeloga slučaja. Iako u sudskom procesu odvjetnici optuženih posežu za različitim načinima obrane, snimke Kuzmanićevih razgovora s čelnim ljudima Fonda za privatizaciju najsnažniji su dokaz optužbe. Proteklih dana ponovo se aktualizirala teza da snimke koje se emitiraju u sudskom postupku nisu potpune, te da Uskok i Državno odvjetništvo štite ”krupne ribe”, odnosno da je u cijeli slučaj uvelike upletena politika. Ekskluzivno za Nacional Joško Kuzmanić proteklog je vikenda dao svoje viđenje tijeka procesa ”Maestro”.

NACIONAL: Odmah na početku, koliku ulogu u Maestru je imala politika? Otkako je akcija dospjela u javnost, vrlo često se spominju neka konkretna imena iz hrvatske politike. Među ostalim, postoje teze da snimke nisu potpune, odnosno da Državno odvjetništvo i Uskok nekoga štite...
- Prvo bih spomenuo jednu notornu činjenicu: i Državno odvjetništvo i Uskok su dio politike. Sklon sam mišljenju da bi sukladno Ustavu trebali biti samostalna pravosudna tijela. Koliko oni mogu biti samostalni, to najbolje znaju oni, ja to ne mogu ocijeniti. Ja samo znam da sam ispunio sve što je od mene tražio Zakon o Uskoku. Svojedobno sam rekao da sam svjesno i namjerno pristao biti pouzdanik Uskoka, sa svime što to donosi. Za mene osobno to je bilo vrlo loše u svakom segmentu mog života, privatnog i poslovnog. Međutim, činjenica je da sam htio učiniti ono što sam započeo.

NACIONAL: Koliko je bilo snimki koje ste upravo vi snimili?
- Snimki je bilo mnogo. Bilo je bezbroj sastanaka, tako da je i snimljenog materijala mnogo. Neka odvjetnička pitanja na sudskoj raspravi potpuno su irelevantna. Naime, ja se zaista ne mogu sjetiti kad sam nekoga vidio prvi put, je li bilo prije ili poslije nekog sastanka, a pogotovo u tom razdoblju mog života koji je bio jako naporan. Ali za sve postoje jasne snimke. Snimljenog materijala bilo je puno jer smo očekivali da se dogodi ono što je bilo očekivana pojava.

NACIONAL: Nagađa se da je na snimkama spomenut on, potpredsjednik Vlade Damir Polančec, pa čak i ministar Božidar Kalmeta?
- Ja mogu samo govoriti o onome što se meni neposredno dogodilo - od mene je bio tražen novac, i taj sam novac predao. Sve ostalo ne spada u moju sferu.

NACIONAL: Obrana optuženih prije nekoliko dana ustvrdila je da snimke nisu legitiman dokaz jer ste navodno vi također počinili kazneno djelo poticanja. Kako to komentirate?
- Obrani je sve dopušteno. Vidjeli smo što je obrana tvrdila na početku, a potom smo vidjeli i materijalne dokaze koji su izvedeni. U mom ponašanju sve je bilo transparentno. Ne možete poticati državno tijelo da radi ono za što je u zakonu dobilo ovlast da radi.

NACIONAL: Iako ste formalno pouzdanik Uskoka, odvjetnici optuženih nazivaju vas ”nepouzdanikom”?
- Ja sam tek jedan od svjedoka, ima ih još. Sustav je počeo funkcionirati, i zato sam ponosan na akciju "Maestro." Neki su tvrdili jedno, neki drugo, ali kad postoje materijalni dokazi, snimke, onda se prema svemu možemo vrlo jasno odrediti.

NACIONAL: Od trenutka kad su uhićeni čelnici Fonda pa sve do danas mnogi su, pa i predsjednik Mesić, komentirali da u cijeloj akciji još nedostaju ”dirigenti”. Imate li saznanja o mogućim nalogodavcima optuženih?
- Sjećam se Mesićevih izjava, posebno one da smo pronašli hardver, a da sad treba naći i softver. Možda još sve skupa tražimo. Bilo bi mi drago kad bi predsjednik i premijer potaknuli sve to, da iskoriste sav instrumentarij koji imaju na raspolaganju.

NACIONAL: Zanimljivo je da se svi vi akteri slučaja "Maestro" zapravo poznajete već godinama: vi ste, uz pomoć Uskoka i glavnog državnog odvjetnika Mladena Bajića snimali Josipa Matanovića, kojega danas brani Branko Šerić. A nekoć ste sva četvorica zajedno studirali, zar ne?
- Svi smo mi kolege, ista studentska generacija. Branko Šerić me sad napada jer mora zaraditi honorar, ali moji i njegovi kolege na fakultetu su bili Ladislav Pivčević, Mladen Bajić i na zadnjoj godini studija Josip Matanović. Mi se svi znamo s četvrte godine prava u Splitu. Matanović je bio glazbenik, ja sportaš, vaterpolski trener, a svi ostali su nas gledali posebno jer su bili obični studenti. Matanović je bio vrstan glazbenik, frontmen vokalno-instrumentalnog sastava. Činjenica je da su mi poznanstva pomogla da se ostvari moj kontakt s Fondom.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika