16.12.2008. / 08:50

 

Optimistični u Uniji

Slovenska deblokada hrvatskih pregovora s EU do petka?

Slovenski ministar vanjskih poslova Samuel Žbogar rekao je prije dva dana da je Hrvatskoj ostalo još jako malo vremena da odluči o prihvatljivosti slovenske ponude, odnosno do četvrtka kao krajnjeg roka. Ukoliko se to dogodi, pregovori između dvaju zemalja trebali bi se nastaviti u potrazi za nekim drugim rješenjem.

Slovenska strana i dalje inzistira na tome da se pogranično pitanje s Hrvatskom rješava u sklopu pregovaračkog, predspristupnog procesa između Hrvatske i Unije. Tim se stavom Slovenija stavila u poziciju da se praktički suprostavlja stavu svih članica Europske unije.

Trenutačno, hrvatski, francuski i slovenski predstavnici diplomacije rade na kompromisnom rješenju, koji bi se mogao temeljiti na slovenskom prijedlogu, drugačijem od francuskog prijedloga. Kako piše Večernji list, slovenski ministar vanjskih poslova Samuel Žbogar jučer je rekao da je Hrvatskoj ostalo još jako malo vremena da odluči o prihvatljivosti slovenske ponude, odnosno do četvrtka kao krajnjeg roka. Ukoliko se to dogodi, pregovori između dvaju zemalja trebali bi se nastaviti u potrazi za nekim drugim rješenjem.

Sa hrvatske pak strane za sada nema službenih izjava po pitanju uspostavljanja konsenzusa između dvaju strana, koji bi za cilj imali slovensko deblokiranje hrvatskih pregovora s Unijom-što bi dovelo do toga da se krajem mjeseca otvori deset, odnosno zatvori pet pristupnih poglavlja.

Pozivajući se na izvor iz Vlade, Večernji piše kako su hrvatski diplomati spremni potpisati izjavu kako ničim neće prejudicirati granično pitanje tijekom samih pregovora. "Ali ne možemo prihvatiti zahtjev da se obvežemo da se nećemo koristiti našim zakonima i aktima u postupku utvrđivanja granice pred međunarodnim pravosudnim tijelom i pri tome ostajemo", kazao je taj isti izvor. Iz Predsjedništva Unije iskazili su nadanje kako će, nakon odgovora slovenske vlade, do petka njihova blokada hrvatskih pristupnih pregovora biti gotova.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika