16.12.2008. / 12:40

Autor: Nina Ožegović

In memoriam Simo Mraović

"Smiješno je, ali utvaram si da me ova bolest na neki način spasila jer sam, tako se tješim, možda bio na redu da okinem u nekoj prometnoj nesreći, slučajno stradam usred oružanog obračuna, skončam od zaboravljene mine, postavljene eksplozivne naprave, metka nekog luđaka, noža psihopata, ili druge nepoznate smrtonosne nemani", kazao je jednom prilikom Mraović

Simo Mraović, jedan od najzanimljivijih pjesnika i pisaca mlađe generacije, preminuo je sinoć nakon duge i teške bolesti u zagrebačkom KBC Rebro. Mraović je rođen 1966. u Kutini, a objavio je šest zbirki pjesama, roman "Konstantin Bogobojazni" te zbirku mini eseja "Bajke za plažu". Pjesme su mu prevođene na slovenski, poljski, mađarski i talijanski jezik. Iako je bio teško bolestan tijekom protekle dvije godine, to nimalo nije utjecalo na njegov specifičan stil.

A pisao je na vedar, duhovit i lucidan način, dok njegov opus, ostvaren u posljednjem periodu života, ničim nije odavao da ih je pisao čovjek koji je vodio borbu s teškom bolešću. Osim svog spisateljskog rada, Mraović je bio poznat i kao iznimni izvođač vlastite poezije. To su se mogli uvjeriti svi posjetitelji njegovih brojnih čitanja poezije u knjižnici Bogdana Ogrizovića, pod nazivom 'Kava i kolači', gdje je oduševljavao publiku interpretacijom i prezentacijom vlastitih književnih ostvarenja.

Mraović je u posljednjih nekoliko godina u fokusu medija bio i posredstvom bloga, koji je imao na jednom internetskom portalu, i to u svojevrsnoj savjetodavnoj funkciji, jer je u svojim tekstovima na specifičan način opisivao seks i fenomene koji idu s njime. Nazivali su ga i seks guruom. "Više se osjećam kao specijalist za seks nego kao seksi guru. Seksi guru fuka na javnim mjestima, snima o tome dokumentarce, okuplja svjetinu oko sebe, a ja ništa od toga ne radim, jednostavno doma sjedim, čitam pitanja dragih čitatelja i od srca i s najboljom namjerom pišem odgovore", kazao je jednom prilikom Mraović. Njegov posljednji period života, bio je praćen velikim naporima da se bolest pobjedi.

Prije nešto više od godinu dana, činilo se kako se stvari popravljaju, te da polagano dobiva barem jednu bitku s bolesti s kojom se tada već deset mjeseci suočavao. U fizičkom, ali i psihičkom smislu. No, u međuvremenu, to je bila podloga za tek trenutačni optimizam njegovih poznanika, prijatelja i kolega; optimizam koji Mraovića nikad nije ni napuštao. U srpnju prošle godine, Mraović je dao interview za Nacional. Da nije bilo bolesti, povod tom razgovoru bio bi znatno prozaičniji. Tada je, naime, objavljena njegova zbirka pripovijedaka, odnosno, mini eseja "Bajke za plažu" u kojoj na svoj specifičan način govori o svakodnevici s kojom se susreće: 'Evinoj kosi, feromonima, ljubavnom trokutu kulture i medija, lezbijkama, čarobnjacima i grudima Blanke Vlašić'.

Pisac je tada iznio vlastite obzervacije o zloćudnoj bolesti; iz rakursa pisca, ali prvenstveno čovjeka koji se suočava sa mogućim životnim krajem. "U jednom trenutku pomišljao sam da nasilno skončam život, ali bilo me sram pred prijateljima pribjeći tako kukavičkom činu. Toliko su uprli da mi pomognu da sam i sam morao gurati iz sve snage. Da je samo do mene, ta bi priča odavno završila. Stoga mi je ponekad smiješno kada mi netko kaže kako mi se divi na hrabrosti i snazi kojom se borim protiv bolesti. I jedno i drugo dugujem prijateljicama i prijateljima". kazao je tada Mraović.

"Smiješno je, ali utvaram si da me ova bolest na neki način spasila jer sam, tako se tješim, možda bio na redu da okinem u nekoj prometnoj nesreći, slučajno stradam usred oružanog obračuna, skončam od zaboravljene mine, postavljene eksplozivne naprave, metka nekog luđaka, noža psihopata, ili druge nepoznate smrtonosne nemani. Osim toga, za pet ili pedeset godina svi ćemo se naći na onom svijetu, toga sam uvijek bio svjestan. Zazirem od smrti, nije mi svejedno, ali više se bojim neprestane fizičke boli, a nje sam se imao prigode nauživati desetak mjeseci. Bol i nemoć pri punoj svijesti, to je dosta nepodnošljiva kombinacija", dodao je Mraović.

Vezane vijesti

Otvorena izložba fotografija "Boje života - Ivo Pukanić, in memoriam"

Otvorena izložba fotografija "Boje života - Ivo Pukanić, in memoriam"

Večeras je u zagrebačkom muzeju Mimara svečano otvorena izložba fotografija "Boje života - Ivo Pukanić, in memoriam", u čast tragično preminulom… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika