16.12.2008. / 13:46

 

Zagreb

Dodijeljene stipendije slijepim učenicima i studentima

U Hrvatskoj iznos doplatka kao naknadu za pokriće troškova nastalih slijepoćom iznosi 280 kuna mjesečno, što je najniži iznos u Europi

Učenicima i studentima sa oštećenim vidom danas su i Tiflološkom muzeju uručeni ugovori o stipendijama Hrvatske zaklade za školovanje slijepih Marko Brkić, za 2008/2009. godinu.

Zaklada djeluje već osam godina stipendirajući slijepe učenike i studente, a ove godine stipendije su odobrene jedanaestorici studenata i jednoj gimnazijalki.

Po riječima upravitelja Zaklade Ivice Robića studenti druge i viših godina fakulteta dobivaju mjesečno 800 kuna, a srednjoškolci i brucoši po 500 kuna.

Marko Brkić je hrvatski državljanin, koji je pedesetih godina emigrirao u Norvešku, a kako je i sam slijep odlučio je donacijom od 75 tisuća eura omogućiti osnivanje Zaklade, koja je do sada odobrila 86 godišnjih stipendija.

Zaklada sredstva za svoj rad ostvaruje iz kamata koje dobiva od osnovnog kapitala plasiranog u državne obveznice, ali većim dijelom i od različitih donatora, kojima su danas također uručene zahvalnice.

Posebna zahvalnica uručena je predstavnicima INE koja je financirala projekt "Putokaz bijelom štapu", u okviru kojeg je u audio verziji na CD snimljen vodič za studente s oštećenjem vida.

Ivica Robić podsjetio je kako u Hrvatskoj iznos doplatka koji utvrđuje Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi kao naknadu za pokriće troškova nastalih slijepoćom iznosi 280 kuna mjesečno, što je najniži iznos u Europi. (Hina) 

Vezane vijesti

Stranim studentima u Sloveniji ukinute stipendije

Stranim studentima u Sloveniji ukinute stipendije

Stotinjak studenata ljubljanskog sveučilišta prosvjedovalo je u utorak pred zgradom rektorata u Ljubljani, izražavajući nezadovoljstvo odlukom vlade… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika