17.12.2008. / 17:35

Autor: Katarina Zorić

Slovenija ostaje suzdržana

Pahor potvrdio blokadu hrvatskih pregovora

Pahor je u kratkoj izjavi novinarima rekao da očekuje kako bi se sporna poglavlja mogla otvoriti u vremenu predsjedanja Češke u prvoj polovici 2009. godine, te da već za idući tjedan u vezi s tim predlaže sastanak s hrvatskim premijerom Ivom Sanaderom

Nakon višesatnog sastanka s liderima slovenskih političkih stranaka na kojem se tražio konsenzus u vezi pristupnoga procesa Hrvatske u Europsku uniju, slovenski premijer Borut Pahor izjavio je da Slovenija i dalje ostaje suzdržana u vezi sedam poglavlja koja je Hrvatska trebala otvoriti na pristupnoj konferenciji u petak, pod predsjedanjem Francuske.

Pahor je u kratkoj izjavi novinarima rekao da očekuje kako bi se sporna poglavlja mogla otvoriti u vremenu predsjedanja Češke u prvoj polovici 2009. godine, te da već za idući tjedan u vezi s tim predlaže sastanak s hrvatskim premijerom Ivom Sanaderom.

Predsjednik vanjskopolitičkog odbora slovenskog parlamenta Ivo Vajgl izjavio je da Slovenija, koja nastavak hrvatskih pristupnih pregovora uvjetuje pitanjem granice, nije prva članica koja tako postupa, jer su to činile i druge zemlje.

"Tvrdnja da se u pregovore ne smiju unositi bilateralna pitanja nije vjerodostojna, a oni koji sada govore da na Hrvatsku vršimo pritisak imaju kratko pamćenje", rekao je Vajgl u razgovoru za Slovensku televiziju.

"Mnoge su države članice tijekom pristupnih pregovora s budućim članicama ostvarivale svoje interese i rješavale međusobne probleme", rekao je Vajgl. Dodao je da mu je najbolje poznat slučaj Italije tijekom pristupnih pregovora sa Slovenijom.

"Italija nas je prisilila da promijenimo Ustav, a sličan pristup tijekom pregovora sa Slovenijom, Slovačkom i Češkom imala je Austrija", rekao je Vajgl.

Vajgl je rekao da će u rješavanju graničnog pitanja s Hrvatskom, nakon vjerojatne blokade većine "kontaminiranih" poglavlja za koje se tvrdi da se u njima prejudicira granica doći do "kraće stanke", ali da i nakon toga ta pitanja treba nastaviti rješavati s Hrvatskom tijekom češkog predsjedanja EU-om.

Vezane vijesti

Sanader je bio svemoguć

Sanader je bio svemoguć

Bivši glavni tajnik HDZ-a Ivan Jarnjak završio je danas trodnevno svjedočenje u slučaju Fimi medija, ustvrdivši u odgovoru bivšem premijeru i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika