17.12.2008. / 17:59

 

Kaos u iračkom parlamentu

Predsjednik parlamenta nudi ostavku zbog al-Zaidija

'Više mi nije čast voditi ovaj parlament i objavljujem ostavku', rekao je al-Mashhadani

Predsjednik iračkog parlamenta objavio je u srijedu da podnosi ostavku nakon kaotične sjednice parlamenta koji je raspravljao treba li iz zatvora osloboditi novinara koji je američkog predsjednika gađao cipelama na konferenciji za novinare u Bagdadu.

Predsjednik parlamenta Mahmoud al-Mashhadani u srijedu je, nakon eruptivne rasprave iračkih zastupnika o sudbini novinara Montazera al-Zaidija objavio "Više mi nije čast voditi ovaj parlament i objavljujem ostavku".

Obitelj uhićenog novinara u srijedu je stigla na okružni sud kako bi svjedočila izjašnjavanju o krivnji uhićenoga, do čega nije došlo te im je rečneo da je istražni sudac otišao s novinarom razgovarati u zatvor.

"To znači da je moj brat brutalno pretučen i da oni strahuju kako bi njegovo pojavljivanje na sudu u takvu stanju moglo potaknuti bijes naroda", rekao je Drhargham al-Zaidi.

Irački parlament zasjedao je na temu donošenja rezolucije kojom se neamerički vojnici pozivaju na povlačenje iz Iraka do lipnja 2009., no sjednicu su prekinuli zastupnici lojalni radikalnome šijitskom vođi Moqtadi al-Sadru tražeći da se po hitnome postupku raspravlja o al-Zaidiju.

Tada je došlo do svađe i naguravanja u parlamentu i predsjednik paramaenta je najavio ostavku, čiju vjerodostojnost nisu mogli potvrditi dužnosnici u njegovu kabinetu.

Al-Mashhadani je član manjinske sunitske strane i već je prijetio ostavkom, a bio je i suspendiran zbog pogrešnog postupanja prema premijeru Nuriju al-Malikiju.

Oko 1.500 prosvjednika u srijedu je u Bagdadu tražilo slobodu za al-Zaidija.

Vezane vijesti

Pianigiani dao ostavku

Pianigiani dao ostavku

Simone Pianigiani dao je ostavku na dužnosti trenera Montepaschija, s kojim je u šest sezona provedenih u klubu osvojio jednako toliko naslova… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika