18.12.2008. / 16:36

 

Blokada pregovaračkih poglavlja

Slovenski predsjednik podržao Pahora

Tuerk odluku Pahorove vlade argumentira time da se radi o zaštiti nacionalnih interesa

Slovenski predsjednik Danilo Tuerk podržao je namjeru vlade premijera Boruta Pahora da blokira otvaranje 11 pregovaračkih poglavlja na sutrašnjoj pristupnoj konferenciji Hrvatska-EU, ali je u isto ocijenio potrebnim obnavljanje dijaloga među državama i nov pristup u rješenju graničnog pitanja.

"Odluka naše vlade bila je potrebna kako bi zaštitila naše nacionalne interese, no sada je pravi trenutak za novi početak", rekao je Tuerk u četvrtak novinarima, nakon čestitki koje je na posebnoj ceremoniji uputio ustavnim sucima povodom Dana ustavnosti koji se slavi ovih dana.

"Bilo bi dobro da se premijeri Pahor i Sanader nađu i razgovaraju, a nakon toga bilo bi potrebno promisliti o novom, svježem početku", rekao je Tuerk.

Slovenski promatrači procjenjuju da Ljubljana blokadom šalje poruku da nikako ne želi da se o pitanju prijepornih sektora granice raspravlja na međunarodnoj arbitraži, kako su se načelno dogovorili premijer Ivo Sanader i Pahorov prethodnik Janez Janša, nego sugeriraju da bi bilateralno bilo potrebno razgovarati o novom i svježem rješenju po uzoru na tzv. parafirani sporazum Drnovšek-Račan, a najbolje u okviru hrvatskih pristupnih pregovora s Europskom unijom.

Tuerk je rekao da ne bi trebalo postavljati rokove do kada bi trebalo riješiti granično pitanje nego umjesto toga uzeti nekoliko mjeseci da se o novom načinu rješenja spora dobro razmisli.

Upitan što misli o izjavi hrvatskog premijera Ive Sanadera da Hrvatska neće kupovati prijateljstvo teritorijem, Tuerk je rekao da je ta izjava posljedica "emocionalno intenzivnog trenutka" i da je bila izrečena neposredno nakon što je premijer Pahor najavio blokadu 11 poglavlja. (Hina)

Vezane vijesti

Türk nema praksu odlaska na inauguracije

Türk nema praksu odlaska na inauguracije

Ured slovenskog predsjednika Danila Tuerka u petak je protokolarnim razlozima i dosadašnjom praksom pojasnio njegovu odluku da se ne odazove pozivu… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika