19.12.2008. / 11:11

Autor: Petra Horvat

Umro čovjek koji je uništio Richarda Nixona

Mark Felt (95), nekadašnji čelnik FBI-a, poznatiji pod pseudonimom Duboko grlo, svojim je informacijama, koje je davao novinarima The Wasington Posta, pomogao da 1974. dođe do abdikacije američkog predsjednika Richarda Nixona

Mark Felt bio je drugi čovjek FBI-jaMark Felt bio je drugi čovjek FBI-jaMark Felt (95), nekadašnji čelnik FBI-a, jedan od najpoznatijih anonimnih izvora koji je djelovao pod pseudonimom Duboko grlo, umro je sinoć u svojoj kući u Santa Rosi u Californiji, objavio je Chicago Tribune.

Felt je svojim informacijama pomogao da 1974. dođe do abdikacije američkog predsjednika Richarda Nixona. Uzrok smrti za sada je nepoznat, no za života je imao problema sa srcem. Njegovu je smrt potvrdio unuk Nick Jones koji je kazao: "Bio je istaknuta ličnost u američkoj povijesti, te veliko blago naše obitelji".

Felt je 1972. odavao informacije Bobu Woodwardu i Carlu Bernsteinu, novinarima Washington Posta, o aferi Watergate, zbog čega je Nixon odstupio s vlasti. Trideset godina kasnije, 2005., Felt je održao konferenciju za tisak ispred svoje kuće u Santa Rosi, te je priznao da je on izvor koji je odavao informacije pod pseudonimom Duboko grlo.

Uloga najpoznatijeg američkog anonimnog izvora opisana je 1974. u knjizi "Svi predsjednikovi ljudi" te u istoimenom filmu s Robertom Redfordom i Dustinom Hoffmanom u glavnim ulogama, no Feltov pravi identitet tada nije otkriven. Također, njegova uloga u aferi Watergate spominje se i u knjizi novinara Woodwarda "Tajni čovjek", a sam Felt je 2006. objavio autobiografiju "A G - Man's Fife".

FBI je napustio 1973, godine, nakon čega je preselio u Santa Rosu gdje je živio sa kćerkom do smrti.
Rođen je 17. kolovoza 1913. u Twin Fallsu u državi Idaho, kao sin stolara i građevinara Marka Earla Felta i Rose Dygert.

Po završetku studija preselio je u Washington D.C. gdje stječe prva politička iskustva. Tada je radio u uredu senatora Jamesa Popea. Felta opisuju kao marljivog i ambicioznog čovjeka. U FBI-u se zaposlio tijekom Drugog svjetskog rata, kada je otkrivao nacističke špijune u SAD-u. Njegova su otkrića dovela do uhićenja dvojice vrhunskih špijuna, zbog čega je promaknut.

Prema Washington Postu, Felt je u komunikaciji s njihovim novinarima koristio puno špijunskih trikova: posuda s cvijećem na Woodwardovom balkonu značila je da traži sastanak s Feltom, a Felt bi na primjerku novinarovog New York Timesa naznačio vrijeme sastanka u podzemnoj garaži.

Nakon rata, špijunski odsjek FBI- a je zatvoren, a Felt je premješten u Seattle, gdje je ostao 9 godina. 1956. je, kao specijalan agent FBI-a, sudjelovao je u borbi protiv mafije. Skupljao je informacije o vlasnicima podzemnih kasina u Las Vegasu i Renu.

Početkom sedamdesetih otkrio je koje se tajne kriju iza provale u izborni stožer Demokratske stranke u stambenom kompleksu Watergate, koje su dovele do istoimene afere. U knjizi "svi predsjednikovi ljudi", novinari Woodward i Bernstein tvrde da je Duboko grlo odigrao ključnu ulogu u dostavljanju informacija o nastojanjima Nixonove administracije da prikrije svoju ulogu u provali Watergateu, te u kasnijim naporima da se ta provala zataška.

Dvije godine nakon provale u Watergateu, Nixon je bio prisiljen podnijeti ostavku, nakon što je Zastupnički dom Kongresa započeo postupak njegovog opoziva na temelju optužbi za ometanje pravde i zlouporabu ovlasti.

Zahvaljujući zvučnim zapisima otkriveno je da je Nixon lagao kada je zanijekao da zna bilo što o ulozi Bijele kuće u zataškavanju skandala Watergate. "Da se još mjesecima nastavim boriti da bih osobno oprao osvoje ime gotovo bi u potpunosti preuzelo sve vrijeme i pažnju ne samo mene kao predsjednika, vec i Kongresa u razdoblju kada bismo se trebali usredotociti na velika pitanja mira u inozemstvu i blagostanja bez inflacije kod kuce. Zato cu danas u podne podnijeti ostavku na dužnost predsjednika," rekao je Nixon 1974. prilikom podnošenja ostavke.

"Uvijek sam govorio da je Mark Felt bio vodeći kandidat za "Duboko grlo", jer je bio drugi covjek FBI-a. Ako pogledate kakve je informacije dostavljao Woodwardu, vidjet cete da se radi o stvarima koje neki osrednji izvor nije mogao znati, dok FBI zna svašta," rekao je Alexander Butterfield, bivši suradnik u Bijeloj kući koji je senatskom odboru koji je istraživao Watergate otkrio da postoji sustav za snimanje u Bijeloj kući .

Identitet Dubokog grla je do Feltovog priznanja bio jedna od preostalih tajni vezanih uz aferu Watergate. Feltov unuk Nick Jones rekao je da će Feltova obitelj u petak izaći sa službenom izjavom.

Felt je preminuo oko podneva u snu, a njegova je kći Joan rekla da je tog jutra njen otac bio sasvim u redu. "Šalio se sa svojom njegovateljicom, pojeo je obilan doručak i rekao da se osjeća umorno te da će malo odspavati. A onda je otišao", rekla je Feltova kćer Joan.

Vezane vijesti

Otpečaćeno Nixonovo svjedočenje o Watergateu

Otpečaćeno Nixonovo svjedočenje o Watergateu

Nakon više od 36 godina, savezni sudac naredio je u petak da se objavi tajno svjedočenje bivšeg američkog predsjednika Richarda Nixona pred velikom… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika