19.12.2008. / 11:54

Autor: Katarina Zorić

Rohatinski: 'Za sada nam ne treba MMF'

Guverner HNB-a Željko Rohatinski napominje da će za financiranje deficita tekućeg računa platne bilance vjerojatno biti potrebno i odgovarajuće smanjenje deviznih rezervi središnje banke, a bude li to eventualno više od planiranog moglo bi imati negativne implikacije na kreditni rejting Hrvatske u inozemstvu i povjerenje štediša

Hrvatska za sada ne treba stand by aranžmanom s MMF-om, izjavio je danas guverner Hrvatske narodne banke Željko Rohatinski na susretu s novinarima.

"Uz odgovornu politiku u zemlji i uz pretpostavku da neće doći do kreditnog sloma u sferi zaduživanja u inozemstvu, za sada potrebe za stand by aranžmanom ne vidimo", kazao je Rohatinski

Napominje da će za financiranje deficita tekućeg računa platne bilance vjerojatno biti potrebno i odgovarajuće smanjenje deviznih rezervi središnje banke, a bude li to eventualno više od planiranog moglo bi imati negativne implikacije na kreditni rejting Hrvatske u inozemstvu i povjerenje štediša.

"Ako bi nastavno na to pritisci bili takvi da bi zahtijevali i veći pad deviznih rezervi od onih koje ocjenjujemo održivim, HNB bi sugerirao Vladi da se obrati MMF-u i ostalim financijskim institucijama", rekao je Rohatinski.

Prema njegovim riječima, slovenska blokada pregovora o pridruživanju EU mogla bi se negativno odraziti na rejting Hrvatske.

"Hrvatska već niz godina ima visok deficit tekućeg računa platne bilance, rast vanjskog duga, ali i zbog opcije brzog ulaska Hrvatske u EU njen rejting ipak je bio stabilan", rekao je guverener.

"Ako bi taj brzi ulazak postao upitan, a uz ovakve pokazatelje, moguće je očekivati i smanjenje međunarodnog rejtinga", rekao je Rohatinski odgovarajući na novinarsko pitanje kako bi se slovenska blokada pregovora mogla odraziti na položaj Hrvatske.

Vezane vijesti

'Zašto ne smanjujete kamate?'

'Zašto ne smanjujete kamate?'

Guverner Hrvatske narodne banke Željko Rohatinski u nekoliko je navrata opominjao banke u Hrvatskoj da su djelomično same krive što gospodarstvo… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika