19.12.2008. / 15:44

Autor: Hrvoje Šimičević

Slovenska blokada

Mesić: Ne smijemo uzvratiti Sloveniji istom mjerom

"Mi moramo biti na visokom civilizacijskom nivou, mi moramo problem riješiti, ali u svakom slučaju ne možemo pristati na to da se unaprijed odreknemo dokaza kojima dokazujemo svoje pravo", rekao je Mesić

Premijer Ivo Sanader i predsjednik Stjepan MesićPremijer Ivo Sanader i predsjednik Stjepan MesićHrvatska mora na visokoj civilizacijskoj razini rješavati problem slovenskog blokiranja hrvatskih pregovora s Europskom unijom, rekao je u petak predsjednik Republike Stjepan Mesić i pozvao Hrvatsku neka se suspregne od želje da uzvrati istom mjerom.

Slovenija je u petak u Bruxellesu, na Međuvladinoj konferenciji Europske unije za Hrvatsku, blokirala otvaranje i zatvaranje deset poglavlja u pristupnim pregovorima Zagreba s Europskom komisijom, tvrdeći da se u njima prejudicira hrvatsko rješenje za međugranični spor dviju susjednih zemalja.

Takvo stajalište Slovenije izazvalo je negativne reakcije u Hrvatskoj, a u dijelu javnosti i glasne pozive na bojkot slovenskih proizvoda.

"Mi moramo biti na visokom civilizacijskom nivou, mi moramo problem riješiti, ali u svakom slučaju ne možemo pristati na to da se unaprijed odreknemo dokaza kojima dokazujemo svoje pravo", rekao je Mesić.

Nema razloga da idemo "tuk na utuk", slikovito se izrazio predsjednik kako bi hrvatskoj javnosti poručio neka se suzdrži od želje da susjedima uzvrate istom mjerom.

"To nije sadržajni put", rekao je Mesić u petak poslije podne nakon svečanog primanja koje je japansko veleposlanstvo priredilo u čast 75. rođendana cara Akihita.

Mesić je u četvrtak, kada je objavljeno da će Slovenija na Međuvladinoj konferenciji ustrajati na blokadi pregovora, rekao da odnosi Hrvatske sa Slovenijom više nisu problem Hrvatske, već Europske unije, odnosno Bruxellesa. (Hina)

Jandroković uvjeren u brzo rješenje za slovensku blokadu

Hrvatski ministar vanjskih poslova Gordan Jandroković izrazio je u petak uvjerenje da će pitanje slovenske blokade u hrvatskim pristupnim pregovorima s EU-om biti riješeno vrlo brzo, jer je ovakva situacija neodrživa i za Sloveniju i za Hrvatsku i za Europsku uniju.

"Vjerujem da će problem slovenske blokade biti riješen dosta brzo. Ovakvo je stanje neizdrživo i za Sloveniju i za Hrvatsku i za EU, jer to nije u europskom duhu", izjavio je Jandroković hrvatskim novinarima nakon završetka Međuvladine konferencije o pristupanju na kojoj je Hrvatska zbog slovenske blokade otvorila samo jedno umjesto devet poglavlja, i zatvorila tri umjesto pet poglavlja.

"Vjerujem da će se sljedećih dana, nakon Božićnih i novogodišnjih blagdana, doći do rješenja i vjerujem da će hrvatska diplomacija, kao i do sada igrati u tome vrlo važnu ulogu", rekao je Jandroković, koji se nakon Međuvladine konferencije sastao i s predstavnicima predstojećeg češkog predsjedništva EU-a.

Jandroković je istaknuo da Hrvatska neće koristiti sadašnju slovensku praksu kada ona bude članica EU-a u pristupnim pregovorima s drugim zemljama u regiji.

"Hrvatska će se ponašati prema svojim istočnim susjedima u europskom duhu. Nećemo koristiti bilateralna pitanja, mi ćemo snažno podržati sve naše susjede da slijede hrvatski put i da se priključe Europskoj uniji", rekao je Jandroković. (H)


Vezane vijesti

Sanader je bio svemoguć

Sanader je bio svemoguć

Bivši glavni tajnik HDZ-a Ivan Jarnjak završio je danas trodnevno svjedočenje u slučaju Fimi medija, ustvrdivši u odgovoru bivšem premijeru i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika