20.12.2008. / 17:50

Autor: Pjero Glušić

Krađa identiteta domaćim zvijezdama-Tko se boji Facebooka još

Nakon što je Gibonni javno zamolio administratore najposjećenije internetske drutvene mreže da izbriđu njegov lažni profil, mnoge domaće zvijezde noći provode pred kompjuterom ne bi li otkrili postoji li netko tko se predstavlja kao oni

Nikolina Pišek uopće se ne zamara time je li joj netko otvorio lažni profilNikolina Pišek uopće se ne zamara time je li joj netko otvorio lažni profilInternet ovisnici već neko vrijeme imaju uzrečicu: «Ako te nama na Facebooku, ne postojiš», no mnoge domaće zvijezde odavno su zažalile što su stavile svoj profil na trenutačno najpopularniju društvenu mrežu. Mnogi su se opekli zbog lažnih profila, no neki su se neugodno iznenadili vidjevši na Facebooku svoje ime jer se tim portalom nikada nisu bavili. Posljednji od njih, Zlatan Stipišić Gibboni, čak je putem medija zamolio administratora Facebooka da obrišu njegov profil. Naime, splitski je pjevač sasvim slučajno otkrio kako se njegov dvojnik čak dopisivao i s njegovim pravim prijateljima. Dok je na lažnom profilu osvanulo čak 4526 prijatelja pjevača, Gibonni tvrdi kako internet nije za njega te kako on najviše svoga vremena provodi uz televiziju gledajući DVD-e.
Gibonni je prvi prijavio problem s FacebookomGibonni je prvi prijavio problem s Facebookom-Sjedim pred jednom kutijom četiri sata dnevno, pa mi ne treba još jedna-zaključio je Splićanin. No, nije on jedina žrtva Facebooka. Naime, hrvatske zvijezde otvaraju svoje privatne profile i dodaju svoje prijatelje upravo kako bi izbjegli ovakve ili slične probleme, no neki se ipak time ne opterećuju i tako ostaju među rijetkim ljudima koji ne prate Facebook boom.
Pjevačica Vlatka Pokos, pjevačica i voditeljica, na pitanje o tome ima li Facebook profil odgovara kratko i jasno -Nemam Facebook i nikad me to nije zanimalo. Smatra da je većina profila naših estradnjaka lažna-tvrdi Vlatka i navodi kako je iritira sama činjenica da se netko predstavlja kao ona. -To je ružna strana interneta, ali na sreću nikada nisam imala neugodnosti sa Facebookom-zaključila je pjevčica.
Voditeljica Nikolina Pišek nije se nikada priključila Facebooku i ne opterećuje se time jer nema toliko slobodnog vremena da stigne razmišljati i o lažnom Facebooku. -Ne smeta mi ako imam lažan profil, ja se time ne bavim, a kada bi mi smetalo tada bih zabranila Facebook tim ljudima-tvrdi Pišekica koja trenutačno ima više problema s kandidatima Operacije Trijumf koji ju je doživljavaju dovoljno ozbiljno.
Marko Grubnić (na slici s Anteom Kodžoman) se boji kako se ne može zaštititi protiv krađe identiteta na facebookuMarko Grubnić (na slici s Anteom Kodžoman) se boji kako se ne može zaštititi protiv krađe identiteta na facebookuModnom stilistu Marku Grubniću, za razliku naših drugih zvijezda, užasno smetaju lažni profili jer i sam zna da oni postoje, no svjestan je da se nema kako obraniti i da se to događa i njegovim prijateljima.-Trenutačno ne radim ništa po tom pitanju jer znam što bi uopće mogao raditi-kazao je Modni mačak, te ipak priznoa da prati što se događa na Facebooku.
Stilist i producent Viktor Drago svjestan je da se javnim osobama takve stvari često događaju i upravo zbog toga je ponosni vlasnik vlastitog Facebook profila.-Znam da postoje još 2 ili 3 Viktora Drage, osobno mi to ne smeta i profil sam otvorio kako bi moji prijatelji znali koji je moj pravi profil. Ne dopisujem se previše preko svog profila i ne izlažem svoje osobne stvari jer mislim kako javne osobe nebi trebale svoju privatnost izlagati u javnosti.
Operetna pjevačica Sandra Bagarić ne spada u skupinu slavnih osoba s profilom na Facebooku, ali je prijateljice nagovaraju da otvori profil kako bi se mogla dopisivati sa ljudima iz inozemstva i starim srednjoškolskim dečkima koji se raspitivaju o njoj.-Nisam znala da postoje i lažni profili, sebe ne doživljavam kao javno eksponiranu i zanimljivu osobu kojoj bi netko otvarao profil. Jako bi mi smetalo kad bi saznala da postoji moj profil, premda Facebook smatram super izumom-zaključila
Za razliku od Hrvatske, u zemljama Europske unije otvaranje lažnog profila kažnjivo je zakonom, a sud je dosad redovito dosuđivao u korist oštećenih osoba. No, ipak ne treba zaboraviti kako je Facebook izmišljen kao mreža koji će spajati stare prijatelje, ljubavi i služiti kao sredstvo za dopisivanje-

Vezane vijesti

Facebook će platiti 10 milijuna za "sponzorizirane statuse"

Facebook će platiti 10 milijuna za "sponzorizirane statuse"

Društvena mreža Facebook pristala je isplatiti 10 milijuna dolara nakon tužbe korisnika kojom ju optužuju da je koristila njihove fotografije i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika