08.12.2003. / 00:00

Autor: Tanja Simić

FRANCUSKA

POTVRĐENO DA KRALJ LOUIS XVII NIJE PREŽIVIO REVOLUCIJU

POTVRĐENO DA KRALJ LOUIS XVII NIJE PREŽIVIO REVOLUCIJU

Francuski znanstvenici napokon su razriješili jednu od najpoznatijih misterija francuske povijesti, da li je malodobni nekrunjeni francuski kralj Louis XVII umro u zatvoru tijekom francuske revolucije ili ju je preživio, o čemu su se povjesničari sporili dva stoljeća. Znanstvenici su utvrdili da je Luis XVII umro, što dokazuje DNA analiza jednog dječjeg srca sačuvanog u boci s formalinom, za koje se tvrdilo da je srce malog kralja ali se to dosadašnjim metodama nije moglo utvrditi.
Francuski kralj Louis XVI oboren je s vlasti revolucijom 1789. godine i zatvoren je zajedno s cijelom obitelji. On je 1972. godine pokušao pobjeći iz Francuske, ali je uhvaćen, optužen za izdaju, osuđen na smrt, te je zajedno sa suprugom, nekadašnjom austrijskom princezom iz obitelji Hapsburg Marijom Antoinettom, smaknut 1793. godine. Louis XVI imao je dva sina, no njegov stariji sin umro je još 1789. godine pa su monarhisti, koji su iz Francuske pobjegli u inozemstvo, za novog kralja proglasili njegovog mlađeg sina Louisa Charlesa, i to pod imenom Louis XVII. U trenutku proglašenja za kralja Louis XVII imao je osam godina te je bio zatvoren u ćeliji bez prozora, gdje je obolio od tuberkuloze. Zbog teške bolesti i maltretiranja tamničara umro je 1795. godine.
Za njegovu smrt saznao je zatvorski liječnik koji je iz malog leša izvadio srce te ga odnio kući, gdje ga je spremio u formalin. On je tek mnogo godina kasnije, kada je revolucija prošla, obznanio da posjeduje to srce, ali su mnogi tvrdili da laže jer su vjerovali da je Louis XVIII preživio revoluciju. Tridesetak ljudi nakon revolucije tvrdilo je da su oni Louis XVII, a neki od njih djelovali su jako uvjerljivo. Spremljeno srce u međuvremenu je promijenilo mnoštvo vlasnika, da bi na kraju završilo u jednom institutu u Parizu.
Nakon što je otkrivena DNA analiza kojom se može ustanoviti na temelju tkiva osoba da li je tko s kim u rodbinskoj vezi, odlučeno je da se napravi DNA analiza tog srca te je izvršena usporedba sa tkivom Marije Antoinette, majke Louisa XVII. Ta je analiza pokazala da srce pripada osobi koja je bila u najbližoj rodbinskoj sa Marijom Antoinettom, a to je mogao biti samo njen sin. Povjesničari su uspjeli rekonstruirati kompletnu povijest kod koga je sve bilo to srce, te su ustanovili da je prvi njegov vlasnik stvarno bio zatvorski liječnik. Na temelju toga su došli do zaključka da je to srce Louisa XVII, koji je stvarno sa deset godina umro u zatvoru.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika