20.12.2008. / 19:56

Autor: Plamenko Cvitić

Troškovi o kojima se ne govori

Vlada će na veterinarske usluge u 2009. potrošiti 350 milijuna kuna

Državni aparat će u 2009. godini potrošiti stotine milijuna kuna za troškove reprezentacije, uredsku opremu i namještaj, automobilske gume, te zdravstvene, veterinarske, intelektualne i osobne usluge: to proizlazi iz državnog proračuna koji je prošlog ponedjeljka, nakon samo pet sati rasprave, izglasan u Hrvatskom saboru

Ministar financija Ivan Šuker namijenio je za 2009. kolegi Božidaru Kalmeti manje novca nego ove godineMinistar financija Ivan Šuker namijenio je za 2009. kolegi Božidaru Kalmeti manje novca nego ove godineIako se posljednjih mjesec dana od hrvatskog premijera i državnih dužnosnika mogu čuti ozbiljne najave o štednji, pravo stanje je sasvim drukčije: golemi državni aparat u 2009. će godini potrošiti na stotine milijuna kuna za troškove reprezentacije, uredsku opremu i namještaj, automobilske gume, te zdravstvene, veterinarske, intelektualne i osobne usluge. To proizlazi iz državnog proračuna koji je prošlog ponedjeljka, nakon samo pet sati rasprave, izglasan u Hrvatskom saboru. Nakon uvida u opsežan temeljni financijski dokument države, čini se da u državnoj upravi ne postoji osjećaj potrebe za štednjom, ili barem ne na vlastitoj koži. To, uostalom, proizlazi iz činjenice da će od pedesetak najvećih proračunskih korisnika njih tek petnaestak sljedeće godine dobiti manje novca nego u 2008. godini, a svi ostali na raspolaganju će imati više, ili barem podjednako kao dosad.

Za autogume 43 milijun kuna

Kad se proračunske stavke za 2009. promotre u cjelini, teško je uočiti da se pri izradi tog dokumenta štedjelo. Tome u prilog idu sljedeće brojke: država će za kupnju novih automobila utrošiti gotovo 41 milijun kuna. Za kupnju automobilskih guma utrošit će se 43 milijuna kuna. Troškovi reprezentacije iznosit će 51 milijun kuna, a na službena putovanja državnih dužnosnika i službenika otpast će 310 milijuna kuna. Za uredsku opremu i namještaj namijenjeno je 365 milijuna kuna, za računalne usluge 556 milijuna kuna, a još će se naći dodatnih 150 milijuna kuna za "ulaganje u računalne programe". Na stručna usavršavanja zaposlenika država će utrošiti 84 milijuna kuna, za plaćanje prekovremenog rada 159 milijuna kuna, a milijardu i 448 milijuna kuna platit će se za intelektualne i osobne usluge vanjskih suradnika. Tome pak svakako valja pridodati zdravstvene i veterinarske usluge u iznosu od 350 milijuna kuna, 173 milijuna kuna za promidžbu i informiranje, a iznaći će se i 80 milijuna kuna za "pomoć inozemnim vladama".

Pankretiću najviše za nove automobile

Od 41 milijun kuna namijenjenih za "prijevozna sredstva u cestovnom prometu", 13 milijuna utrošit će Ministarstvo poljoprivrede, 6,5 milijuna Ministarstvo mora, a 3,8 milijuna Ministarstvo zdravstva. Najštedljiviji proračunski korisnik za tu stavku je Hrvatska akreditacijska agencija, koja je prijavila da će u 2009. za kupnju vjerojatno samo jednog vozila izdvojiti tek 50.000 kuna. Od 51 milijun kuna, koliko će biti utrošeno za reprezentaciju, najveći iznos, od 13 milijuna kuna, otići će u Ministarstvo vanjskih poslova, potom slijedi MORH sa 7,4 milijuna te Ministarstvo znanosti sa 6,9 milijuna kuna, a najmanje hrane i pića, tek za 10.500 kuna, potrošit će se u Hrvatskoj informacijsko-dokumentacijskoj referalnoj agenciji.

Na sitni inventar i autogume iz proračuna će se utrošiti 43 milijuna kuna, od čega četvrtina odlazi u MUP, a najmanje će, tek sedam tisuća kuna, na autogume potrošiti pučki pravobranitelj. Iako nije posve jasno na što se sve odnosi stavka nazvana "zdravstvene i veterinarske usluge" na koju otpada 350 milijuna kuna, najveći iznos od 270 milijuna utrošit će Ministarstvo poljoprivrede, a najmanje, samo 4385 kuna, na to će potrošiti Središnji ured za razvojnu strategiju, dok je pučki pravobranitelj prijavio da mu u 2009. takve usluge uopće nisu potrebne.

Za aviokarte 21 milijun kuna

Za zračni prijevoz za tijela državne vlasti u 2009. utrošit će se 21 milijun kuna, a za opremanje rezidencijalnih objekata i službenih stanova Vlada će utrošiti milijun i četiri stotine tisuća kuna.

Čak i kad ne bi bilo ozbiljnih prigovora na izglasani državni proračun, iz redova oporbe nerijetko se čuju kritike na račun Vladine "kvake" - bez obzira na saborsko izglasavanje, u skladu sa Zakonom o izvršavanju državnog proračuna Vlada ima gotovo neograničenu mogućnost da mnoge proračunske stavke prenamjenjuje bez ikakvog obrazloženja, dok god se ne probija proračun u cjelini. To u konačnici znači da hrvatski građani tek post festum mogu saznati na što je i koliko država utrošila novac svojih građana.

Vezane vijesti

'Nemate pravo čuvati svoja radna mjesta'

'Nemate pravo čuvati svoja radna mjesta'

Savez samostalnih sindikata Hrvatske obrušio se na Vladu zbog odredbe kojom bi se političari nakon saborskog odnosno ministarskog mandata mogli… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika