20.12.2008. / 20:43

Autor: Darko Jeras

Trebate novi auto!? Sada je vrijeme da ga kupite!

Ukoliko ste dosad štedjeli za novi automobil, recesija vam i neće zvučati tako strašno. Naime, zahvaljujući globalnoj financiskoj krizi, auto kuće nude veće popuste i bogatiju opremu nego ikad

U Audiju vjeruju u atraktivnsot njihovih modela i ne boje se krizeU Audiju vjeruju u atraktivnsot njihovih modela i ne boje se krizeGlobalna financijska kriza je uzdrmala automobilsku industriju. Još početkom godine proizvođači su zadovoljno trljali ruke zbog rekordnih prodaja da bi se situacija vrlo brzo preokrenula. U Europi se bilježi pad prodaje automobila od 25 posto. Tijekom kolovoza u Europskoj Uniji je prodano 780.300 novih automobila, što je 15,5 posto manje u odnosu na kolovoz 2007. Iz cijele Europe dolaze vijesti o otpuštanju radnika i zatvaranju tvornica automobila. Bankrot automobilskog diva General Motorsa također je duboko protresao europsko tržište.

Što se nudi na domaćem tržištu

Posljedice toga polako dopiru i na naše tržiste, stoga su distributeri prisiljeni koristiti razne trikove kako bi privukli kupce. Iako kriza u našoj zemlji nije još došla na velika vrata , generalni zastupnici i distributeri već se počinju pripremati. No, suprotno nadanjima kupaca , ne očekuju se nikakva neubobičajena sniženja što opravdavaju ionako manjim nabavnim cijenama nego u inozemstvu. Radije pokušavaju kupce privući raznim sezonskim akcijama. Istražili smo što se trenutačno nudi:

Atraktivni modeli ulijevaju optimizam

U PZ Autu koji je generalni uvoznik za Volkswagen, Audi, Škodu i Seat se ne usude trenutno prognozirat budućnost ali vjeruju da će zbog atraktivnih novih modela imati pozitivne rezultate i u 2009.

Akcijske cijene Volkswagena se trenutno kreću od oko 74,000 kuna za Pola, 105,000 kuna za Golf i 159,000 kuna za Passate. Uz svaki od navedenih modela dolaze 4 zimske gume i jednogodišnje kasko osiguranje gratis.
U Seat-u za kraj godine na akciji nude dva najpopularnija modela Ibizu i Cordobu. Tako se nova Ibiza Sport Coupe može dobiti po cijeni od 74,900 kuna a Cordoba Royal za 85,700 kuna.

U Peugeotu nemaju u planu snižavanje cijena vozila nego u 2009. planiraju razne promotivne akcije i posebne pogodnosti. Trenutno na posebnoj ponudi imaju model 207 Planet za 89,900 kuna koja vrijedi do isteka zaliha.

U Opelu koji je već petu godinu zaredom najprodavaniji brand u Hrvatskoj također nude posebne akcije, a uz kupnju svakog modela do kraja godine kupci dobivaju pet godina kasko osiguranja i pet godina jamstva na vozilo.

Božićne akcije

Ford trenutno ima akciju "Rasfordaja" u kojoj raspon cijena ide od 76,900 kuna za Focus Relax to 165,900 kuna za Mondeo. Akcija traje do isteka zaliha.

Akcije imaju i u Toyoti. Na sve modele nude popust od 20% što omogućuje uštedu i do 30,000 kuna. Posebna akcija vrijedi za Toyotu Yaris uz koju u sklopu zlatne cijene kupci dobiju pet godina besplatnog servisiranja..
Mazda ne planira veća sniženja svojih automobila ali su pokrenuli akciju pod imenom Božićnica u kojoj svaki kupac dobije prigodni dar poput besplatnog servisa i popusta na kupnju.

Citroën svim kupcima svojih vozila nudi 15% popusta na zimske gume i dodatnu opremu dok KIA ima veliku rasprodaju vozila 2008. godine sa popustima od 20,000 do 30,000 kuna ovisno o modelu
Hyundai je započeo totalnu rasprodaju modela 2008. Cijene se kreću od 65,800 kuna za Getz do 252,581 kuna za Santa Fe.

Seat je uvijek bio omiljen među mlađom populacijomSeat je uvijek bio omiljen među mlađom populacijomU Tomić&Co, generalnom zastupniku BMW-a za blagdane nude veće uštede na dodatnu opremu atraktivnim modelima. Uštede se kreću od 20,000 do 60,000 kuna. Također ističu odlične mogućnosti financiranja preko svojeg BMW Financial Service-a u suradnji sa UniCredit Leasing Croatia d.d. i Zagrebačkom Bankom.

Fiat, Alfa, Lancia, Volvo, Mercedes bez božićnih akcija

U Autocommercu koji je glavni zastupnik za Fiat, Alfa Romeo i Lanciu nemaju posebnih akcijskih planova za kraj godine osim uobičajene rasprodaje ovogodišnjih modela.

U Volvu također nemaju u planu blagdanske akcije kao ni u Mercedesu.
U idućoj godini auto-kuće očekuju pad prodaje automobila ali u ne toliko dramatičnoj mjeri. Najviše ih brine porast „opreza" banaka kod izdavanja kredita. Dok neki, poput Suzukija, optimistično povećavaju broj naručenih vozila drugi ipak malo više osluškuju potrebe tržišta i čekaju daljnji razvoj situacije. Ipak iako možda neće biti značajnog pada cijena, možemo očekivat veći broj atraktivnih prodajnih akcija.

Vezane vijesti

Oldtajmeri kao investicija

Oldtajmeri kao investicija

Volker Müller klečeći provjerava u kojem je stanju lak, provjerava od čega je spremnik za rezervni kotač. "Plastika umjesto aluminija. No iza je ako… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika