21.12.2008. / 16:25

Autor: Tena Džodan

Hrana koja poljepšava i liječi

Jeste li znali da niskokalorična hrana usporava proces starenja jer njena konzumacija smanjuje produkciju T3-hormona štitne žlijezde koja onda usporava metabolizam i starenje tkiva. A, je li vam netko rekao da će vam od kikirikija biti sjajnija kosa, a dagnje ojačati zube.

Najmanje dvije litre tekućine dnevno, preduvjet su za dobar tenNajmanje dvije litre tekućine dnevno, preduvjet su za dobar tenZdrava žena je lijepa žena, a za zdravlje nije potrebno samo piti vitamine, minerale i razmišljati hoće li nam pomoći.No, prije odlaska u ljekarnu, sjetite se da se i majčica priroda pobrinula za prirodne anti-age sastojke koji se nalaze u hrani.
Hrana je uz vodu i zrak jedan od 3 elemenata bez kojih ne možemo. Prepustimo li se njenim čarima (a ovdje posebno mislimo na gurmane koji obožavaju fino papati) lako ćemo se udebljati i nabaciti masno tkivo koje će nam stvarati zdravstvene probleme. No, hrana može i pozitivno utjecati na naš izgled i zdravlje. Brojne su namirnice, od povrća,voća i mesa, zapravo prirodni antioksidansi koji nas pomlađuju. Niskokalorična hrana inače usporava proces starenja jer njena konzumacija smanjuje produkciju T3-hormona štitne žlijezde koja onda usporava metabolizam i starenje tkiva. Evo popisa namirnica koje je pametno,a i ukusno jesti kako bi izgledali i osjećali se bolje:

Rajčica - kuhajte puno domaće šalše jer rajčica sadrži likopen koji je snažan antioksidans koji usporava starenje stanica kože i djeluje antikancerogeno. Također je važan izvor A vitamina.

Borovnice - sadržavaju najveću količinu flavonoida koji isto tako usporava proces starenja. Ima ga i u crnom vinu pa će vam tako jedna čaša dnevno dobro doći i za krvotok i protiv bora.

Limun, grejp ,kiwi - namirnice bogate vitaminom C pomažu u formiranju i sintezi kolagena koji je zadužen za poravnavanje bora. To su sve prirodni antioksidansi koji se bore i protiv ultraljubičastih zraka koje uzrokuju pojavu sunčevih pjega. Popravljaju i učvrščuju kožu, poboljšavaju strukturalna i funkcionalna oštećenja.
Najbolje bi bilo da si svako jutro iscijedite svjež sok od naranča i grejpa, slobodna ga pomiješajte s vodom. Bitno je samo da imate određeni unos takvih namirnica svakodnevno.

Mahunarke, jaja - ove namirnice bogate su B vitaminom koji uravnotežuje omjer esencijalnih masnih kiselina koje su jedan od najvažnijih strukturalnih materijala epiderme. Također opskrbljuju kožu vodom.

Mrkva, lubenica, papaja, rajčica - sadrže A vitamin koji potiče cirkulaciju i bori se protiv isušivnja kože, a mrkva dodatno štiti i Rajčica je dokazano jedan od najboljih prirodnih antioksidansaRajčica je dokazano jedan od najboljih prirodnih antioksidansavid.

Peršin, žitarice, morski plodovi, češnjak - usporavaju rastezanje i opuštanje kože. Peršin ili selen je jedna od najzdravijih i najefikasnijih namirnica uopće.

Mlijeko i mlječni proizvodi, sardine, crvena paprika i dagnje - sadrže kalcij koji je bitan za zdravlje i jačinu zubi. Fosfor je jednako tako potreban za bolje zube, a nalazimo ga u orašastim plodovima i tvrdom siru.

Jaja, žitarice punog zrna - bogate su B2, B5, i B6 vitaminom koji će od vaše kose napraviti kosu s reklame. Potiču njen sjaj, a cink koji nalazimo u soji i kikirikiju ojačat će kosu.

Brokula, riba, luk - puni su željeza koji osim bolje krvne slike vode brigu i o čvrstim i zdravim noktima.

Mrkva, tikvice, bundeva - sadrže betakaroten koji štiti kožu iznutra. Posebno je važno ovu hranu jesti pred ljeto jer kožu tako pripremamo za izlaganje suncu.
Neke namirnice jačaju imunitet i usporavaju starenjeNeke namirnice jačaju imunitet i usporavaju starenjeOsim hrane za pomlađivanje postoji i određene namirnice koje jačaju imunitet. Npr: govedina, gljive shiitake, jogurt, zeleni i crni čaj koji je važan izvor polifenola,borca protiv slobodnih radikala koji oštećuju DNA i ubrzavaju starenje.
Uz sve ove namirnice važno je napomenuti da bez pijenja najmanje 2 litre vode dnevno nema ništa. Stvarno je bitno piti puno tekućine jer tako koža dobiva i više vlažnosti,a tijelo se čisti.

Vezane vijesti

Jedan od sedam Amerikanaca bez zdravstvene zaštite

Jedan od sedam Amerikanaca bez zdravstvene zaštite

Blizu jedan od sedam Amerikanaca ili 15,1 posto američke populacije bilo je bez zdravstvene zaštite u 2011. godini, pokazuje istraživanje nadležne… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika