09.12.2003. / 00:00

Autor: Aleksandar Stajčić

SVIJET

PREMINUO BUENA VISTA PIJANIST RUBEN GONZALES

PREMINUO BUENA VISTA PIJANIST RUBEN GONZALES
Kubanski pijanist Ruben Gonzales, jedan od vodećih glazbenika Buena Vista Social Club-a, umro je u 84. godini. Osnivač Buena Viste Ry Cooder Gonzalesa je opisao kao najboljeg klaviristu kojega je ikada čuo. Gonzalesova smrt uslijedila je samo par mjeseci nakon što je preminuo Compay Segundo još jedan član kubanskog kluba glazbenika.
Ruben Gonzales svoju je karijeru započeo ranih ‘40-tih godina prošloga stoljeća u Havana’s Tropicana kabaretu. U ‘50-tim i ‘60-tim bio je predvodnik moderne kubanske glazbe u kojoj su se ispreplitali jazz i latino ritmovi. Gozales se 1996. godine mislio povući u mirovinu kada ga je pozvao Ry Cooder da se pridruži snimanju Buena Vista Social Club-a. Premda je već bio obolio od artritisa Gonzales se rado odazvao pozivu te s velikim žarom radio u studiju. Album je bio odlično prihvaćen od publike i kritike te je uslijedila i vrlo uspješna turneja. Smrću Ruben Gonzalesa i Compay Segunda, Kuba je izgubila dva čovjeka koji su na samom kraju svojih života upoznali svijet s glazbom koja je umalo ostala izgubljena i zaboravljena.

Vezane vijesti

Umro legendarni kubanski boksač Teofilo Stevenson

Umro legendarni kubanski boksač Teofilo Stevenson

Svjetska i kubanska amaterska boksačka legenda Teofilo Stevenson, trostruki olimpijski pobjednik u teškoj kategoriji, umro je od srčanog udara u 60.… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika