21.12.2008. / 17:10

Autor: Nacionalova redakcija

Mudrinić se nada povratku u Vladu

Kako piše Nacional u posljednjem broju, potpredsjedničke pozicije u Vladi ozbiljno su ugrožene Jadranki Kosor i Damiru Polančecu, dok bi s mjesta ministra trebao biti smijenjen Dragan Primorac

Ivica Mudrinić, predsjednik uprave T-HT-a, član je Vladina Ekonomskog vijećaIvica Mudrinić, predsjednik uprave T-HT-a, član je Vladina Ekonomskog vijećaNekim ministrima u Sanaderovoj vladi ozbiljno se tresu stolice, saznaje tjednik Nacional. Koga će izbaciti iz Vlade premijer bi morao odlučiti zbog tri presudna pitanja na kojima se ovih dana prelama sudbina Hrvatske za iduće razdoblje. Najpreče među njima je svakako slovenska blokada pregovora s Europskom unijom. Po važnosti je podjednaka i financijska kriza koja prijeti kolapsom proračuna i državnih financija. Na trećem mjestu je još jedna velika zapreka u procesu pridruživanja EU, usklađivanje hrvatske brodogradnje s europskim zahtjevima.


Premijer je naumio smijeniti i potpredsjednika Vlade, Damira Polančeca, piše Nacional, pozivajući se na visoki izvor iz HDZ-a. Polančecu bi mogao presuditi loš ishod pregovora sa sindikatima oko brodogradilišta, za što ga premijer smatra osobno odgovornim. Polančecovu položaju ne pomaže ni pisanje medija u kojima ga se posljednjih dana počelo dovoditi u vezu s optuženicima iz afere "Maestro", kao ni činjenica da su ga ministar financija Ivan Šuker i Sanader prije tjedan dana na neugodan način prekinuli u izlaganju na sjednici Ekonomskog vijeća, kad je pokušao ponuditi svoja rješenja za alternativno punjenje proračuna za 2009.

Ipak, kao i u slučaju Jadranke Kosor, Polančec bi nakon smjene s potpredsjedničkog mjesta trebao zadržati poziciju ministra gospodarstva, rada i poduzetništva, smatra se u vrhu HDZ-a. Kandidat za Polančecova nasljednika sigurno je iznenađenje za najširu javnost, ali ne i za ozbiljne medijske analitičare. Potpredsjednik Vlade za gospodarstvo mogao bi postati Ivica Mudrinić, sadašnji predsjednik Uprave Hrvatskog telekoma.

Bianca Matković, državna tajnica Ministarstva vanjskih poslova i osoba iz Sanaderova najbližeg kruga, trebala bi zamijeniti Jadranku Kosor na mjestu potpredsjednice Vlade. Ona će nastaviti s potpredsjedničkog mjesta raditi ono što je radila i do sada - koordinirati pregovore o priključenju Europskoj uniji. Jadranki Kosor ne prijeti smjena s čela resora socijalne skrbi, iako unutar Hrvatske demokratske zajednice raste nezadovoljstvo oko njenog privilegiranog položaja. Nacionalov izvor blizak vrhu HDZ-a predviđa da će oko razrješenja Jadranke Kosor s mjesta potpredsjednice Vlade u Banskim dvorima biti "velike drame".

Neizvjestan je i ostanak Dragana Primorca na mjestu ministra znanosti, obrazovanja i sporta. Premijer mu zamjera navodno soliranje oko besplatnih udžbenika u trenucima kad se pokušavalo smanjiti proračun za 2009., ali se sada vjerojatno prisjeća i drugih Primorčevih grijeha iz prošlosti, poput oklijevanja oko ulaska u HDZ.
Iako su pregovori s EU u ovom trenutku blokirani, položaj ministra vanjskih poslova Gordana Jandrokovića prema analizama nije neposredno ugrožen, jer je premijeru potreban kao dežurni krivac ako se pregovori s Europskom unijom ne deblokiraju do veljače.

Vezane vijesti

'Nemate pravo čuvati svoja radna mjesta'

'Nemate pravo čuvati svoja radna mjesta'

Savez samostalnih sindikata Hrvatske obrušio se na Vladu zbog odredbe kojom bi se političari nakon saborskog odnosno ministarskog mandata mogli… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika