22.12.2008. / 09:53

Autor: Marko Biočina

Kriza autoindustrije

Brown privremeno spriječio propast Jaguara

Gordon Brown, britanski premijerGordon Brown, britanski premijerBritanski premijer Gordon Brown odobrit će financijski plan spašavanja proizvođača automobila Jaguara vrijedan više desetaka milijuna funti. Na taj način će način ta tvrtka uspjeti osigurati stabilno poslovanje do početka slijedeće godine, kad bi trebao biti dogovoren novi, puno veći paket pomoći.

Inače, Jaguar je od prošle godine u vlasništvu indijske Tata Grupe. Rana Tata, čelnik kompanije, nedavno je izjavio kako tvrtka ima problema s likvidnošću i zatražio financijsku pomoć, kako bi Jaguar izbjegao likvidaciju. Iako je Gordon Brown isprva tvrdio kako se tvrtke poput Jagurana ne mogu već pri prvim poteškoćama obratiti vladi, već da moraju samostalno pokušati pronaći način za preživljavanje krize, očito je prevladalo mišljenje kako Jaguar ima stratešku važnost za britansko gospodarstvo i kako se ne smije dopustiti njegova propast.

Inače, ta kompanije zapošljava oko 15 tisuća britanskih radnika, a osim Jaguara proizvodi i automobile marke Land Rover. Drugi veliki britanski proizvođač automobila Vauxhall, inače u vlasništvu posrnulog General Motorsa, također je u problemima.

Uprave te kompanije započela je pregovore sa sindikatima oko smanjenja plaća i uvođenja četverodnevnog radnog tjedna. Analitičari smatraju kako bi i Vauxhall uskoro mogao zatražiti pomoć od vlade.

Vezane vijesti

Kineski apel Europi

Kineski apel Europi

Zemlje eurozone koje su zaglibile u dužničku krizu "moraju još više imati na umu da su na istom brodu", ocijenila je u subotu agencija Xinhua, uoči… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika