22.12.2008. / 09:57

Autor: Petra Horvat

Sumnjiva humanitarna akcija

'Mladež HDZ-a ilegalno prikuplja humanitarnu pomoć'

'Doista ne znam na kakvu se to suradnju s nama Mladež poziva', rekla je Mirjana Pogačić

Mirjana PogačićMirjana PogačićMladež HDZ-a karlovačke gradske četvrti Grabrik tvrdi da su organizirali humanitarnu akciju s ciljem prikupljanja dobrotvornih novčanih priloga stanovnika Grabrika kako bi se pomoglo socijalno najugroženijim obiteljima te četvrti. Organizatori pritom tvrde da su popis siromašnih obitelji dobili u Centru za socijalnu skrb, što je odlučno demantirala ravnateljica tog Centra.

Mirjana Pogačić, ravnateljica Centra za socijalnu skrb koja je i sama članica HDZ-a rekla je da je Mladež od Centra tražila podatke o najsiromašnijim obiteljima, no da je ona to odbila učiniti bez suglasnosti tih obitelji. "Nema niti govora o tome da smo mi Mladeži dali podatke o socijalno ugroženim obiteljima. Kolegica mi je rekla da su tražili informacije, ali sam joj rekla da ih ni slučajno ne daje. Ne smijemo to učiniti, a da prije nismo pitali za suglasnost obitelji čije bi podatke otkrili. Doista ne znam na kakvu se to suradnju s nama Mladež poziva", rekla je Mirjana Pogačić, a prenio Jutarnji list.

Mladež HDZ-a već tjedan dana prikuplja novac bez ičijeg nadzora, a na dokumentu kojim dokazuju autentičnost akcije nalazi se potpis Matije Perkovića, predsjednika Gradske organizacije Mladeži. Perković je izjavio kako se nada da će skupiti što više novca kojim žele uljepšati blagdane siromašnim obiteljima. Rekao je i da prilikom prikupljanja kažu za koje siromašne obitelji prikupljaju novac i tvrde da im je podatke o socijalno ugroženima dao Centar za socijalnu skrb.

"Centar za socijalnu skrb dao nam je sve podatke o socijalno ugroženima, pa mi tijekom akcije, kad nam ljudi otvore vrata, govorimo za koje to obitelji lošeg imovnog stanja prikupljamo sredstva. To su mahom obitelji sa više djece kojima je pomoć prijeko potrebna", rekao je Perković.

Osim što je upitan izvor iz kojeg je Mladež izvukla podatke o siromašnim obiteljima, prekršen je Zakon o socijalnoj skrbi i Zakon o zaštiti osobnih podataka, jer ugrožene obitelji nitko nije pitao žele li biti predmet ove humanitarne akcije, niti žele li da se njihove podatke javno podastire.

Još jedna nelogičnost u cijeloj akciji je ta da je njeno predviđeno trajanje od 13. do 28. prosinca, dok je podjela pomoći predviđena tek za siječanj iduće godine, pa nije jasno kako Mladež namjerava uljepšati blagdane siromašnima kao što je to najavio Perković.

Vezane vijesti

Humanitarna akcija "Kupimo omiljeni cvijet Ane Rukavine"

Humanitarna akcija "Kupimo omiljeni cvijet Ane Rukavine"

Tradicionalnu humanitarnu akciju "Kupimo omiljeni cvijet Ane Rukavine" organizirao je danas na glavnom zagrebačkom trgu Socijaldemokratski forum žena… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika