22.12.2008. / 10:46

Autor: Petra Horvat

Angažirani građani

Grupa blogera Ustavnom sudu uputila Prijedlog za ocjenu ustavnosti izbora saborskih zastupnika

'Kome god bi došli s našom idejom, reakcija bi u startu bila nepovjerenje ili podsmjeh, no nakon što bi se udubili u prijedlog početnu reakciju bi zamijenoilo iznenađenje i odobravanje', tvrde blogeri

Hrvatski saborHrvatski saborNekoliko blogera portala pollitika.com Ustavnom je sudu 11. prosinca uputilo Prijedlog za ocjenu ustavnosti Zakona o izboru zastupnika u Hrvatski sabor. "Cilj oko kojeg se grupa blogera okupila bio je predati Ustavnom sudu dokument temeljem kojeg bi se pokrenuo postupak ocjene ustavnosti Zakona o izboru zastupnika u Hrvatski sabor. Razlog zbog kojeg smatram da to treba učiniti je očigledna neustavnost koja proizlazi iz ustavne odredbe da Sabor može imati maksimalno 160 zastupnika, u odnosu na Zakon koji omogućava da ih bude 162 (iako, po nekim elementima ispada da nema gornjeg limita)", objavljeno je na portalu pollitika.com.

Ista osoba tvrdi da su tijekom godine proučili Ustav i zakone koji reguliraju izborni proces, te da su se oko napisanog prijedloga konzultirali sa stručnjacima i poznavateljima prava, koji su prijedlog odobrili. "Proučili smo Ustav i zakone koji reguliraju izborni proces, ali i zakone koji definiraju djelokrug i način djelovanja ustavnog suda. Osim toga smo proučili praksu ustavnog suda u sličnim predmetima, krenuli u pisanje samog prijedloga, te na kraju s već napisanim prijedlogom konzultirali dodatne stručnjake i poznavatelje prava da vidimo jesmo li možda štogod očiglednog propustili, ili, što je još bitnije, postoji li neko pravno načelo koje u ustavu ili zakonima nije zapisano, a temeljem kojeg bi naš prijedlog bio u startu diskvalificiran. Kome god bi došli s našom idejom, reakcija bi u startu bila nepovjerenje ili podsmjeh, no nakon što bi se udubili u prijedlog početnu reakciju bi zamijenoilo iznenađenje i odobravanje", objavljeno je na tom portalu.

Prema istom izvoru Zakon o izboru zastupnika u Hrvatski sabor kaže kako se 140 zastupnika odabire iz 10 izbornih jedinica u Hrvatskoj, dodatnih 8 dolazi iz manjina, dok je razlika od 148 na više rezervirana za 11. izbornu jedinicu u kojoj se zastupnici biraju nefiksnom kvotom s liste od 14 zastupnika. Maksimalan broj zastupnika po ustavu je 160, dok je po Zakonu o izboru zastupnika u Hrvatski sabor taj broj 162.

Druga osnova za Prijedlog ocjene ustavnosti zakona o izboru zastupnika u Hrvatski sabor je sljedeća: svaka od izbornih jedinica u Hrvatskoj izabire 14 zastupnika, dok u 11toj izbornoj jedinici broj zastupnika ovisi o broju glasača u Hrvatskoj. ta se brojka podijeli brojem zastupnika, a tada se broj glasača koji su izašli u 11. izbornoj jedinici podijeli s tim količnikom.

"To ukratko znači da je tijekom proteklog izbornog ciklusa, izborna jedinica u Hrvatskoj s 380.000 glasača izabrala 14 zastupnika, dok je istovremeno 404.000 glasača iz 11te izborne jedinice izabralo njih 5. Članak 3 Ustava kaže kako je jednakost najviša vrednota ustavnog poretka, te kako je to ujedno i temelj za tumačenje ustava (načelo jednakosti se razrađuje na više mjesta u Ustavu npr. članku 14., a specifično o biračkom pravu govori u članku 71.) - iz čega slijedi da su birači iz 11te izborne jedinice u neravnopravnom i nepovoljnijem položaju od birača iz preostalih 10 izbornih jedinica. Diskriminacija nije dozvoljena (tj. jedina koja je dozvoljena je pozitivna diskriminacija koja se očituje u izbornoj jedinici za manjine)2, tvrdi isti izvor.

Kao motive zbog kojih se oko cijelog slučaja angažiraju blogeri su naveli da vladavina prava mora biti temeljno načelo funkcioniranja države, da je Zakon o izboru zastupnika očigledno loše napravljen, da političke stranke nemaju volje pokrenuti pitanje istog zakona, te da je pozicija Ustavnog suda nedovoljno snažna.

"Želja nam je i pokazati kako nekolicina pojedinaca mogu pokrenuti veliku i važnu temu, te pokrenuti slijed koji će u konačnici dovesti do pozitivne promjene", kazao je izvor.

Ustavni sud trenutno provjerava svoju nadležnost o uručenom prijedlogu, nakon čega će rješenjem pokrenuti postupak za ocjenu ustavnosti. Pretpostavlja se da će prijedlog doći na red za godinu i pol, te da će biti riješen kroz dvije, tri godine.

Vezane vijesti

Sindikati traže raspisivanje referenduma

Sindikati traže raspisivanje referenduma

Četiri hrvatske sindikalne središnjice uputile su otvoreno pismo predsjedniku Hrvatskog sabora i saborskim zastupnicima s zahtjevom za raspisivanjem… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika