22.12.2008. / 17:40

Autor: Hrvoje Šimičević

Vijeće HRT-a: 'Severinin humanitarni koncert je besmislen'

Prema mišljenju naših sugovornika iz Vijeća, sasvim se legitimno može postaviti i pitanje prikrivenog oglašavanja. Naime, treba kazati kako su u organizaciju showa inicirale privatne tvrtke, a same zvijezde koje su nastupale, službeno su u medijima prezentirani kao njihovi ambasadori, dok je sve to bilo dio showa, koji je zauzeo veliki prostor na HRT-u, i to u udarnom terminu

Jučerašnji humanitarni show 'Korak u život', koji se u cijelosti prenosio na HRT-u, naišao je danas na oštre kritike dobrog dijela članova Programskog vijeća HRT-a, koji su između ostalog taj projekt deklarirali kao 'cjelovečernji striptiz'. Naime, spomenuta akcija, na kojoj su u sklopu koncerta nastupili brojni estradni pjevači, predvođeni Severinom, za cilj je imao humanitarno prikupljanje financija za pomoć u školovanju djece bez roditelja. Osim sinoćnjeg koncerta, ova je akcija uključivala i druge događaje, poput utakmice Dinamovih i Hajdukovih veterana. Međutim, cjelokupna stvar, kako su nam u razgovoru spomenuli pojedini članovi Vijeća, krenula je u sasvim neprimjerenom smjeru, što je rezultiralo činjenicom da je u ovom slučaju spomenuta emisija bila sve, a najmanje humanitarna večer. Samim time, na današnjoj je sjednici Vijeća između ostalog predloženo da bi se s time trebalo pozabaviti i Povjerenstvo za sadržaj, te utvrditi je li je ova humanitarna akcija u skladu s internim odredbama HRT-a.

Razlog tomu je, kako su nam kazali članovi Vijeća, neukusni koncept, sadržaj, te glazba, o čijoj bi se primjerenosti za nacionalnu televiziju također dalo itekako diskutirati. Na cjelovečernjem showu, koji se, podsjetimo, emitirao u izravnom prijenosu HTV-a, nastupile su brojne estradne zvijezde. Tu su, osim Severine, bili i Petar Grašo, Doris Dragović, Goran Bregović i mnogi drugi. Svi su oni između ostalog angažirani da se javljaju na telefone, te time prikupljaju novac, u čemu je sudjelovao i hrvatski nogometni izbornik Slaven Bilić.

Član Programskog vijeća Siniša Grgić kaže kako ovakve manifestacije nisu rijetkost u HRT-ovom programu, te da je i prije bilo primjera zbog kojih su sami članovi oštro kritizirali politiku nacionalne televizijske kuće. "Ja sam generalno protiv ovakvih javnih parada, koje prema mom mišljenju gube na humanosti, a postaju smisao same sebi, i ništa drugo. Samim time, postaje upitna sama vjerodostojnost emisije, koja je prema najavi trebala biti usmjerena prema pomaganju onima kojima je to potrebno", kazao je za Nacional.hr Grgić. To je, prema njegovom mišljenju, tek jedan od problema koji se u ovom slučaju mogu naglasiti. Grgić postavlja i pitanje koliko je cjelokupni projekt financijski na kraju bio isplativ, s obzirom na sve troškove. "Ako je zaista nakana bila pomaganje djeci kojima je to potrebno, smatram da se to moglo napraviti preko izravnog uplaćivanja novaca, koji je u ovom slučaju, bio potrošen u organizaciju", završava Grgić.

Također, prema mišljenju nekih članova Programskog vijeća, sasvim se legitimno može postaviti i pitanje prikrivenog oglašavanja. Naime, treba kazati kako su u organizaciju showa inicirale privatne tvrtke, a same zvijezde koje su nastupale, službeno su u medijima prezentirani kao njihovi ambasadori. Sve je to bilo dio showa, koji je zauzeo veliki prostor na HRT-u, i to u udarnom terminu. U posljednje vrijeme HRT je u fokusu javnosti upravo zbog, između ostalog nepoštivanja i zanemarivanja obrazaca Zakona o medijima, posebice po pitanju prikrivenog oglašavanja, što je za sada kao epilog imalo suspenziju Joze Kapovića, urednika Brisanog prostora.

Želimir Mesarić, član Vijeća HRT-a, ističe kako pozdravlja sve humanitarne akcije, ali i dodaje pritom kako HRT, kao nacionalna televizija ipak treba držati do neke profesionalne programske razine i ukusa, te da treba biti opreznija u odabiru što će emitirati i u čemu će sudjelovati. "Javna televizija, za razliku od komercijalnih, ima neke obveze, koje kao kuća s financijskim udjelom od pretplate mora ispoštovati. Nemam ništa protiv ovakvih akcija, sve dok su one na razini ukusa, ili da se u protivnom prikazuju na nekim drugim, komercijalnim televizijskim programima, a ne na HRT-u", kazao je Mesarić.

Vezane vijesti

HRT je već godinama u krizi

HRT je već godinama u krizi

HRT se već godinama nalazi u upravljačkoj, financijskoj i programskoj krizi te stoga treba mijenjati važeći zakon kako bi se raspodijelile ovlasti… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika