19.08.2002. / 00:00

Autor: Sandra Milković

BLISKI ISTOK

IZRAELSKO POVLAČENJE IZ GAZE I BETHLEHEMA POČINJE U PONEDJELJAK


Sigurnosni plan «Najprije Gaza», zasnovan na povlačenju izraelske vojske iz pojasa Gaze i Bethlehema u zamjenu za palestinsko obuzdavanje nasilja, mogao bi se početi primjenjivati već u ponedjeljak, objavio je izraelski dnevni list Ha`aretz Daily.

Sporazum «Najprije Gaza» postignut je, nakon višetjednog pregovaranja, u subotu na sastanku izraelskog ministra obrane Benjamina Ben-Eliezera i ministra unutrašnjih poslova Palestinske samouprave Abdel Raquez Yihiye održanom u Tel Avivu . Dogovoreno je da će u prvoj fazi plana Palestinci preuzeti odgovornost za sigurnost nakon povlačenja izraelskih vojnih snaga a da će Izrael umanjiti restrikcije palestinskim civilima.

Međutim, palestinske militantne organizacije – Hamas, Islamski džihad i Narodna fronta za oslobođenje Palestine – odbile su i samu mogućnost privremene obustave već dvogodišnje pobune protiv izraelske okupacije najavljujući pritom nove napade. Viši Hamasov dužnosnik Abdel Aziz al Rantissi izjavio je za Reuters kako će «njegova organizacija naći način na koji će se nastaviti boriti protiv Izraela a da se ne sukobljava sa palestinskim vlastima». Postignuti sporazum okarakterizirao je kao «izraelski pokušaj umirivanja palestinskih ulica kako bi se što bolje osigurao američki napad na Irak».
Izraelski su mediji također skeptični u pogledu primjene sporazuma u kojem vide samo prikupljanje političkih bodova njihovog ministra obrane Ben-Eliezera koji već provodi kampanju u namjeri da postane premijer na izborima krajem sljedeće godine.

Vezane vijesti

Putin idućeg tjedna na turneji po Bliskom Istoku

Putin idućeg tjedna na turneji po Bliskom Istoku

Ruski predsjednik Vladimir Putin posjetit će slijedećeg tjedna Jordan i Izrael, kako bi izložio stajališta Moskve o velikim krizama u regiji,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika