22.12.2008. / 18:51

 

Human Rights Watch: Grčka odbija štititi maloljetne imigrante

U izvješću "Prepušteni na milost i nemilost: sustavno odbijanje zaštite djece migranata bez pratnje u Grčkoj" HRW osuđuje grčke vlasti za "ravnodušnost" prema djeci imigrantima koji su izvrgnuti "raznim zloporabama u rukama civilne policije ili lučkih vlasti

Foto: Nacionalova arhivaFoto: Nacionalova arhivaOrganizacija Human Rights Watch (HRW) osudila je u ponedjeljak "ravnodušnost" Grčke, koja odbija štititi maloljetne imigrante bez pratnje odraslih, a njih je tisuću pronađeno 2008. na grčkom teritoriju te su lišeni posebne zaštite.

"Tisuću djece imigranata ušlo je u Grčku u 2008. bez pratnje roditelja ili odrasle osobe i bore se da bi preživjela, pri čemu im država ni u čemu ne pomaže", piše HRW.

U izvješću "Prepušteni na milost i nemilost: sustavno odbijanje zaštite djece migranata bez pratnje u Grčkoj" HRW osuđuje grčke vlasti za "ravnodušnost" prema djeci imigrantima koji su izvrgnuti "raznim zloporabama u rukama civilne policije ili lučkih vlasti".

Čak i "desetgodišnje djevojčice završavaju u zatvorima zajedno s odraslim osobama, što pojačava njihovu ranjivost", a druga su djeca prisiljena "prositi, obavljati opasne poslove i životariti na ulici".

Grčka odbija provoditi temeljne obveze zaštite djece od kojih većina stiže iz ratom pogođenih država: Afganistana, Somalije ili Iraka, a izgledi da "ti maloljetnici dobiju status izbjeglice jednaki su ništici".

Vijeće Europe, Visoko povjereništvo UN-a za izbjeglice te Amnesty International redovito kritiziraju Grčku zbog njezine "vrlo ograničene" politike davanja egzila i postupanja prema migrantima i maloljetnicima.(Hina)

Vezane vijesti

Ublažavanje grčkog tereta reformi

Ublažavanje grčkog tereta reformi

Grčka želi smanjenje poreza, dodatnu pomoć za sirotinju i nezaposlene, zamrzavanje otpuštanja u javnom sektoru i više vremena za rezanje deficita,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika