22.12.2008. / 18:53

Autor: Vanja Turak

Hipnozom protiv ovisnosti o alkoholu i cigaretama

Ukoliko vas muči novi zakon o zabrani pušenja, a ne znate kako se riješiti te navike, razmislite o alternativnoj tehnici koja se pokazala vrlo učinkovitom


Hipnoza pomaže kod prestanka pušenja, ovisnosti o alkoholu, ali i u borbi protiv prekomjerne težineHipnoza pomaže kod prestanka pušenja, ovisnosti o alkoholu, ali i u borbi protiv prekomjerne težineSvi koji su pokušavali prestati s pušenjem ili smanjiti količinu alkohola, bez sumnje znaju koliko to zahtijeva volje i napora. Često izdrže nekoliko dana, hvale se pred obitelji i prijateljima kako su se riješili ovisnosti, ali ubrzo joj se vraćaju. Činjenica je da su možda u svoje nastojanje uložili i znatan novac, koji se zatim pokazao bačenim, stvara osjećaj depresije i razočarenja. Pa ipak, postoji metoda koja je, iako se za nju već zna od davnina, u novije vrijeme sve popularnija među urbanim ljudima. Govorimo naravno o hipnozi.
Hipnozom se uspješno liječe problemi kao što su depresija, shizofrenija, fobije, bolovi, ovisnosti te razni drugi psihološki poremećaji. No, unatoč popularnosti, mnogi ljudi osjećaju određeni strah pred hipnozom, što većinom proizlazi iz neznanja.
Priče kao što su one da se više nećete probuditi, da će vam se promijeniti ličnost i druge slične, stvari su za malu djecu.
U Hrvatskoj i svijetu postoje mnogi priznati stručnjaci koji vam svojim imenom garantiraju da pod utjecajem hipnoze, nećete umrijeti, pasti u komu ili učiniti bilo što protiv svoje volje. Dapače, proces hipnoze i uspješnost iste, ovisi isključivo o vašoj volji.
Ono što je važno pri hipnozi jest prepoznati stručnjaka i ne pasti u ruke varalici, koji vam već pri prvom terminu obećava brda i doline uz naravno, pozamašnu svotu.

Kako prepoznati stručnjaka u moru varalica

Pri odabiru stručne osobe za izvođenje hipnoze, vodite se ponajprije komentarima. Istražite o dotičnoj osobi koliko je moguće, raspitajte se, poslužite se internetom ili ga osobno kontaktirajte. Vjerujemo da ćete naići i na mnoge multimedijalne sadržaje za samohipnozu, koje će vam se možda učiniti atraktivnima, no naš savjet je da izbjegavate takve stvari ukoliko se želite riješiti ozbiljnog problema.
Niti jedan CD, niti jedna knjiga vam ne može nadomjestiti kontakt sa stručnjakom za hipnozu. Osim toga, nerijetko se pri hipnozi prakticira fizički kontakt pacijenta i liječnika, što je naravno pri samohipnozi nemoguće. Ona se primjenjuje obično kao dodatno poticajno sredstvo, nakon nekoliko pravih hipnoza i to po uputi vašeg liječnika jer nisu sve metode samohipnoze jednake.

Darko Rausch - 30 godina iskustva s hipnozom

Darko Rausch iz Poreča hipnozom se bavi već 30 godina i do sad je kako kaže, milijunima pomogao da se riješe ovisnosti, psihičkih poremećaja, strahova, problema s prekomjernom težinom. Valja napomenuti da on hipnoze izvodi u grupi do 20 ljudi, seanse traju ovisno o vrsti problema, između sat i pol do dva sata i poslije njih ne dolazi ni do kakvih nuspojava kao što su glavobolja, vrtoglavica i slično.
Pri odvikavanju od pušenja i alkohola, Rausch se koristi posebnim metodama kojima pokušava svojim klijentima u svijest nametnuti poruku da ne vole, ne žele alkohol i cigarete.
''Kad uspostavim komunikaciju između svog i vašeg mozga, djelujem telepatskim putem na mali mozak kojemu prenosim poruku da više ne želi cigaretu odnosno alkohol. Iako time nisam izbrisao postojanje cigarete u vašoj svijesti, kada vi poželite zapaliti, mali mozak će to konstruktivno odbiti'' - objasnio je Rausch.

Postupak hipnoze

Prva faza - Pri samom početku, važno je da vas osoba koja radi hipnozu, dobro upozna. On mora točno znati koliko dugo pijete odnosno pušite, konkretne razloge zbog kojih ste se ponovo vratili poroku, nakon što ste pokušali sami se odviknuti i prije svega, mora vidjeti da li se vi doista želite riješiti svog poroka ili niste ni sami sigurni u svoju odluku. Sve to može isključivo kroz individualni razgovor. Stoga, neka vas ne bude strah s punim povjerenjem povjeriti se svom liječniku.Prvi je korak riješiti se straha od hipnoze, no treba se dobro raspitati o hipnotizeruPrvi je korak riješiti se straha od hipnoze, no treba se dobro raspitati o hipnotizeru

Druga faza - Zatim slijedi faza ''umaranja uma'', odnosno uspavljanja. To nije klasičan san, kao noću dok spavate jer u suprotnom hipnoza ne bi bila učinkovita. Potrebno je čuti glas svog liječnika te da vas on vodi kroz cijeli postupak hipnoze. Neke od najstarijih metoda za uspavljivanje su svima dobro znane tehnike pomicanja sata, prstiju ili nekog drugog predmeta pred očima pacijenta. No u novije vrijeme se sve više prakticira fizički kontakt, npr. postoje metode da vas hipnotizer uhvati za ramena i natraške vodi po prostoriji ili da stane iza vas, uhvati vas nježno za glavu i lagano pomiče u stranu. Pritom je važno točno se držati uputa hiptnotizera i biti posve koncentriran na ono što govori.

Treća faza - Sada se nalazimo u onom što se zove hipnoza, slično transu koji je vrlo ugodan i blag. Ne spavamo nego slušamo sve što nam hipnotizer govori. U tom stanju, hipnotizer daje svom pacijentu upute odnosno sugestije. Npr. pokušava ga odvratiti od alkohola, cigareta, griženja noktiju, mokrenja u krevet i drugih problema koje je pacijent predstavio u uvodnom razgovoru. To se može objasniti sljedećim primjerom: vjerojatno svi imamo neku hranu ili piće koje ne volimo i koje godinama izbjegavamo. Možda smo probali jednom tu hranu i nije nam se svidjela, te su osjetila za okus našem mozgu poslali poruku da nam se određena hrana sviđa, ne volimo ju. Svaki put kad vidimo tu hranu ili kad nas netko njome ponudi, naš će mozak automatski registrirati istu kao ''onu hranu koju ne volimo'' te ćemo ju glatko odbiti. Slično je i sa hipnozom, svaki put kada će pacijent pomisliti na npr. cigarete, mozak će mu odašiljati poruku koju mu je njegovom voljom nametnuo hipnotizer te će odbit zapaliti. Naravno, ukoliko hipnoza uspješno prođe, što većinskim djelom ovisi o volji pacijenta.

Četvrta faza - Posljednja faza je buđenje iz hipnoze koje se najčešće prakticira brojanjem unatraške od 10 do 1. Kako bi učinak bio što bolji, možete zatražiti od svog hiptnotizera da vam cijelu seansu snimi na CD kako bi ju doma mogli ponovo poslušati. Ukoliko ste se točno držali uputa, vjerojatnost da ćete se riješiti poroka seže prema statistici i do 90%.

Vezane vijesti

Ministar Ostojić: Uvest ćemo reda u kombinirani rad liječnika

Ministar Ostojić: Uvest ćemo reda u kombinirani rad liječnika

Ministar zdravlja Rajko Ostojić danas je izjavio da je u zadnjih osam godina radio tko hoće i kako hoće, odgovarajući na novinarsko pitanje o… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika