22.12.2008. / 18:59

 

Japan 1965. zatražio da SAD bombardira Kinu

Nekadašnji japanski premijer Eisaku Sato i bivši američki predsjednik Richard NixonNekadašnji japanski premijer Eisaku Sato i bivši američki predsjednik Richard NixonBivši japanski premijer Eisaku Sato, dobitnik Nobelove nagrade za mir 1974. zbog borbe za svijet bez nuklearnog oružja, zatražio je devet godina prije da SAD baci atomsku bombu na Kinu u slučaju kinesko-japanskog rata, otkrivaju dokumenti s kojih je u ponedjeljak skinuta oznaka tajnosti.

Kao jedina država u povijesti koja je pretrpjela nuklearno bombardiranje 1945. Japan je godinama djelovao na oslobađanju svijeta od nuklearnog oružja, zbog čega je premijer Sato (na vlasti od 1964. do 1972.) i dobio Nobelovu nagradu za mir.

Tajni dokumenti Ministarstva vanjskih poslova, kojima je pristup upravo omogućen, otkrivaju da je Sato 1965. od SAD-a zatražio da pripremi nuklearni napad na Kinu u slučaju kinesko-japanskog sukoba.

Po tim dokumentima Sato je tadašnjem američkom ministru obrane Robertu McNamari na sastanku u Washingtonu kazao: "Očekujemo da Sjedinjene Američke Države odmah odgovore uporabom nuklearnog oružja."

U to doba ni Japan ni njegovi saveznici Amerikanci nisu imali diplomatskih odnosa s Mao Zedongovom Kinom.

Sato je jasno dao do znanja da SAD ne bi smio izvesti nuklearni napad s japanskog teritorija, ali da bi to mogao iz japanskih teritorijalnih voda.

Upitan za komentar otkrića, glasnogovornik japanske Vlade Takeo Kawamura istaknuo je da "nikakvo atomsko oružje nije bilo uneseno u Japan" te dodao da su "trajna i čvrsta" tri načela protunuklearne politike premijera Satoa - Japan ne će proizvoditi, posjedovati niti dopustiti unošenje nuklearnog oružja na svoj teritorij.

Kako bi objasnio stajalište premijera Satoa u to doba, Kawamura je podsjetio da je svijet sa zaprepaštenjem 1964. primio vijest o ulasku Kine u klub nuklearnih sila.

U američkom nuklearnom bombardiranju japanskih gradova Hirošime i Nagasakija, jedinom nuklearnom napadu u povijesti, ubijeno je najmanje 210.000 ljudi. (Hina)

Vezane vijesti

Kineski apel Europi

Kineski apel Europi

Zemlje eurozone koje su zaglibile u dužničku krizu "moraju još više imati na umu da su na istom brodu", ocijenila je u subotu agencija Xinhua, uoči… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika