23.12.2008. / 08:29

Autor: Hina

Pad na Wall Streetu: Tržište u depresiji

Automobilska industrija jučer je ponovno izazvala zabrinutost ulagača. Japanska Toyota upozorila je da bi u tekućoj poslovnoj godini mogla zabilježiti prvi operativni gubitak nakon više od 70 godina. Cijena dionice najvećeg svjetskog proizvođača automobila pala je više od pet posto, a pod pritiskom su se našli i američki proizvođači

Novi pad cijena dionica na Wall Streetu Novi pad cijena dionica na Wall Streetu Cijene dionica na Wall Streetu jučer su pale zbog novih pokazatelja da recesija izaziva pad dobiti kompanija, ali i zbog strahovanja ulagača da bi ovogodišnja blagdanska potrošnja mogla biti najslabija u posljednjih nekoliko godina.

Novi pad na Wall StreetuNovi pad na Wall StreetuDow Jones pao je 59 bodova ili 0,69 posto, na 8519 bodova, dok je S&P 500 izgubio 1,83 posto, zaronivši na 871 bod. Nasdaq indeks potonuo je pak 2,04 posto na 1532 boda.

Automobilska industrija jučer je ponovno izazvala zabrinutost ulagača. Japanska Toyota upozorila je da bi u tekućoj poslovnoj godini mogla zabilježiti prvi operativni gubitak nakon više od 70 godina. Cijena dionice najvećeg svjetskog proizvođača automobila pala je više od pet posto, a pod pritiskom su se našli i američki proizvođači.

Nakon što je u petak, zahvaljujući vladinom odobrenju financijske pomoći posrnuloj američkoj automobilskoj industriji, cijena dionice General Motorsa skočila više od 20 posto, jučer je za toliko pala.

Ulagače su zabrinuli i lošiji od očekivanja poslovni rezultati vodećeg lanca trgovina lijekovima Walgreen, kao i upozorenja još nekoliko kompanija da će im budući poslovni rezultati biti slabiji nego što se prvotno procjenjivalo.

"Od Toyote, pa do farmaceutske industrije svi izvješćuju o pogoršanju poslovnih uvjeta zbog recesije i čini se da će biti još puno loših vijesti", kaže direktor u tvrtki Stephens Capital Management Warren Simpson.

Ulagači se također plaše da će ovogodišnja blagdanska potrošnja biti slabija nego proteklih godina jer prema nekim pokazateljima ni veliki popusti ne privlače kupce kao prije. Tako je jučer cijena dionice trgovačkog lanca J.C. Penney pala više od pet, a Liz Claiborne više od sedam posto.

Pale su i cijene dionica u energetskom sektoru, nakon što je cijena nafte ponovno zaronila ispod razine od 40 dolara po barelu. Zbog toga je, među ostalim, cijena dionice Chevrona pala više od dva posto.

Do kraja godine preostalo je još samo šest trgovinskih dana pa je, s obzirom na raspoloženje na tržištu, malo nade da će tržište izbjeći jednu od najgorih godišnjih izvedbi još od Velike depresije tridesetih godina, kažu analitičari.

Vezane vijesti

Rast eura i dolara

Rast eura i dolara

Na financijskim tržištima širom svijeta očekuje se rast cijena dionica i tečaja eura jer su nakon izbora u Grčkoj parlamentarnu većinu osvojile… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika