23.12.2008. / 09:54

Autor: Hina

Češka će učiniti sve što može kako bi se uklonio slovenski veto na hrvatske pregovore

Vondra, čija zemlja preuzima predsjedništvo za nešto više od tjedan dana, ističe da zapadni Balkan ne smije biti zaboravljen zbog financijske krize i gospodarske recesije ili zbog iznenadnih međunarodnih kriza poput one u Gruziji

Potpredsjednik češke vlade Alelxandr VondraPotpredsjednik češke vlade Alelxandr VondraČeško predsjedništvo učinit će sve što može kako bi se uklonio slovenski veto na nastavak hrvatskih pristupnih pregovora i kako bi se pregovori završili što prije, izjavio je potpredsjednik češke vlade, zadužen za europske integracije Alelxandr Vondra.

"Pristupni pregovori s Hrvatskom trebali bi završiti što je prije moguće, idealno bi bilo prije kraja 2009. i mi ćemo učiniti sve što možemo kako bismo uklonili slovenski veto na otvaranje novih poglavlja", izjavio je Vondra u interviewu za Agence Europe.

Vondra, čija zemlja preuzima predsjedništvo za nešto više od tjedan dana, ističe da zapadni Balkan ne smije biti zaboravljen zbog financijske krize i gospodarske recesije ili zbog iznenadnih međunarodnih kriza poput one u Gruziji.

Govoreći o Srbiji, Vondra ističe da "stabilnost na Balkanu nije izvediva bez te zemlje i mi ćemo tijekom našeg predsjedništvo to stalno naglašavati". "Potaknut ćemo Srbiju da u potpunosti surađuje s Haškim sudom, jer je održavanje Privremenog sporazuma preduvjet za dodjelu kandidatskog statusa Srbiji".

Makedonija, bez rješavanja pitanja imena, neće moći započeti pregovore.

"Bojim se da su mali izgledi za napredak ako se ne riješi pitanje imena. Češka Republika je mijenjala ime tri puta u četiri godine početkom 90-tih i to nije ostavilo traga na naš identitet ili na naš međunarodni položaj", rekao je Vondra.

Češka je proširenje EU-a stavila visoko na popisu prioriteta svoga predsjedništva. Tome će biti posvećen i neformalni sastanak ministara vanjskih poslova 27. i 28. ožujka u Češkoj.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika