23.12.2008. / 10:11

Autor: Katarina Zorić

Šimonović: Prerušeni poduzetnici ostat će bez imanja

Uz punjenje državnog proračuna oduzetom imovinom koje će biti jasno vidljivo i provjerljivo, kaže Šimonovič, učinak ove odredbe u velikoj mjeri bit će i preventivni. "Nakon što nekoliko krupnih kriminalaca prerušenih u poduzetnike ostane bez svojih na pljački stečenih imperija, ostali će razmisliti isplati li im se takav rizik

Ministar pravosuđa Ivan Šimonović kaže da se radikalno krenulo u borbu protiv korupcijeMinistar pravosuđa Ivan Šimonović kaže da se radikalno krenulo u borbu protiv korupcijeIako mnogi smatraju da su mjere koje se poduzimaju u borbi protiv korupcije tek kozmetičke promjene, ministar pravosuđa Ivan Šimonović tvrdi da su u pitanju radikalne promjene. "Već za pola godine ili godinu i vidjet će se što u praksi znači usvojena promjena članka 82. Kada netko počini djelo iz nadležnosti USKOK-a, počinitelju se uz kaznu više ne oduzima samo imovinska korist stečena tim kaznenim djelom već i sva ostala imovina ako ne uspije učiniti vjerojatnim da ju je zakonito stekao. Isto tako, protupravno stečena imovinska korist može se oduzeti i od srodnika te trećih osoba ako je kod njih skrivena", rekao je Šimonović u razgovoru za Jutarnji list.

Uz punjenje državnog proračuna oduzetom imovinom koje će biti jasno vidljivo i provjerljivo, kaže Šimonovič, učinak ove odredbe u velikoj mjeri bit će i preventivni. "Nakon što nekoliko krupnih kriminalaca prerušenih u poduzetnike ostane bez svojih na pljački stečenih imperija, ostali će razmisliti isplati li im se takav rizik. Sa svakim novim uskočkim kaznenim djelom riskiraju da ostanu bez ukupne imovine", rekao je ministar pravosuđa.

Svjestan je da će banke teško pristati na odavanje podataka o svojoj bogatoj klijenteli, ali nada se da će se uspjeti pronaći ravnoteža između interesa banaka i legitimnog interesa: "Jedan je interes banaka da se osiguravanjem zaštite privatnosti i ulagača zadrži kapital. Drugi legitimni interes je da se boljim praćenjem kretanja novca utvrde moguće protupravnosti. Umijeće je naći ravnotežu između ta dva interesa. U pronalaženju učinkovitih rješenja trebale bi raditi zajedno sve zainteresirane strane: banke, Ministarstvo financija, Državno odvjetništvo, policija i Ministarstvo pravosuđa".

Index: Bit će kažnjeni i nastavnici

Ministar Šimonović prokomentirao je i aferu Index u kojoj je prvi kažnjen student, složivši se da je poslana kriva poruka: "Ta poruka sada izgleda pogrešna, međutim, radi se o osobama koje su išle na nagodbu s Državnim odvjetništvom te priznale krivnju, a zauzvrat dobili blage kazne, što je ubrzalo završetak postupka. Poruka će biti jasnija kada budu dovršeni postupci protiv nastavnika koji su iznevjerili svoju profesiju i prodavali ispite, te kada njima budu izrečene kazne".

Vezane vijesti

Europska kriza kao rezultat života u korupciji

Europska kriza kao rezultat života u korupciji

U najnovijem izvješću pod nazivom ‘Novac, politika i moć: korupcijski rizici u Europi' nevladina organizacija Transparency International piše kako… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika